Uitvaartmuziek over de dood van een vader
01 februari 2021 

Uitvaartmuziek over de dood van een vader

Het verlies van een vader is een heftige gebeurtenis, ook voor artiesten. Sommige muzikanten kunnen de prachtigste teksten schrijven, maar kunnen dit verlies niet onder woorden brengen. Toch bestaan er een aantal liedjes waarin de muzikant het verlies van zijn of haar vader prachtig weet te verwoorden.

In dit artikel bespreek ik enkele van deze liedjes. Bent u op zoek naar uitvaart muziek voor uw vader? Misschien kunt u zich dan vinden in deze nummers. Maar u kunt ook een lied voor uw overleden vader laten schrijven.

Sometimes You Can’t Make It on Your Own- U2

Bono beschreef zijn vader als stoere oude man. Iers, een echte Dubliner, zeer cynische blik op de wereld en de mensen erin, maar tegelijk heel charmant en grappig. In 2001 wist Bono dat zijn vader stervende was. Dit zette hem aan om een lied te schrijven als eerbetoon. De originele titel van het lied was Tough. Hij zong het op de begrafenis van zijn vader.

In 2004 was U2 nummers aan het voorbereiden voor How to Dismantle an Atomic Bomb. De band nam nog eens een kijkje naar Tough, producer Steve Lillywhite merkte op dat het nummer geen refrein had. Bono pakte een gitaar en werkte het nummer opnieuw uit met een refrein dat begint met: It’s you when I look in the mirror. In no-time was het nummer ineens compleet.

De vader van Bono was een geweldige tenor zanger. Bono vond dat zijn stem het best klonk op dit album, hij dankte zijn vader daarvoor.

Dance with My Father – Luther Vandross

Als kind een ouder verliezen kan zowel verwarrend als zeer hartverscheurend zijn. Luther Vandross verloor zijn vader toen hij slechts zeven jaar was. In Dance with my father beschrijft hij op een prachtige manier de pijn, verdriet en verbijstering waar hij toen last van had. Het is een lied waarin hij de liefde van zijn vader tot in de kleinste details verwoordt en hoe hij als volwassene nog steeds hoopt dat zijn vader teruggegeven wordt door God.

Toen zijn moeder het lied voor het eerst hoorde was ze verbaasd hoe goed Luther zich zijn vader kon herinneren. Zijn moeder liet het nummer keer op keer afspelen om haar herinneringen op te halen en haar eigen verdriet te uiten. Ze kon niet stoppen met huilen.

When the Tigers Broke Free – Pink Floyd

Sommige wonden helen nooit. Roger Waters van Pink Floyd heeft nooit zijn vader gekend. Zijn vader heette Eric Waters, hij was een Britse soldaat die vocht en sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog. Toen Roger zich met muziek ging bezig houden kon hij dit gemis in zijn muziek en teksten laten terugkomen.

In nummers zoals Free Four en The Fletcher Memorial Home laat Waters de woede horen die nog diep van binnen zit. In Another brick in the wall schreeuwt hij het uit: Daddy’s flown across the ocean. Leaving just a memory.

Maar het is vooral When the tiger broke free waarin Rogers zijn bitterheid laat horen over hoe zijn familie het verlies van zijn vader te horen kreeg. Het nummer beschrijft het laatste gevecht van zijn vader.

When September ends – Green Day

Dit lied werd door de zanger van Green Day geschreven. Het gaat over het overlijden van zijn vader toen Billie Joe Armstrong slechts 10 jaar oud was. Op de begrafenis rende Billie huilend naar huis en sloot zichzelf in zijn kamer op. Toen zijn moeder op de deur klopte zei Billy: Wake me up when September ends.

Laat een uitvaartlied voor uw vader schrijven

Bent u op zoek naar de juiste uitvaart muziek voor uw vader? Een bepaald nummer die hem precies beschrijft zoals hij was, of een lied dat veel betekende voor u en uw vader? Misschien kent u zijn muzieksmaak goed en is de keus makkelijk. Maar de keus voor de juiste uitvaart muziek voor uw vader kan ook heel lastig zijn. Heeft u er wel eens over gedacht om een persoonlijk lied voor hem te laten schrijven?

Ik zou u daarbij kunnen helpen, ik ben namelijk uitvaart singer- songerwriter. Aan de hand van uw informatie schrijf ik een persoonlijk lied over uw vader en zing deze live tijdens de uitvaart. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?