Hoe zorg ik dat ik niet huil tijdens een begrafenistoespraak?
08 februari 2021 

Hoe zorg ik dat ik niet huil tijdens een begrafenistoespraak?

Tranen zijn een normaal en gezond onderdeel van verdriet. Er bestaan veel verschillende theorieën voor waarom mensen huilen. Huilen laat hormonen vrij die stress verminderen, dat is zeker. Tevens zijn tranen het bewijs dat u zich in een kwetsbare staat bevindt, dit kan voor empathie zorgen bij anderen.

Onderdruk uw tranen niet

Ook al is huilen een natuurlijk en gezond onderdeel van het mens zijn, de meeste mensen voelen zich niet op hun gemak als ze huilen, vooral niet wanneer dit in het openbaar is. Het is een ervaring die ons in een kwetsbare positie zet, dit houden we liever privé. Een van de gelegenheden waarbij huilen als gepast wordt gezien is een begrafenis, het wordt min of meer zelfs verwacht door de aanwezigen.

Huilen kan dan wel goed zijn voor uw geestelijke gezondheid en welzijn, op sommige momenten is het gewoon niet handig, bijvoorbeeld als u een toespraak moet houden. Deze tips kunnen u helpen om op zo’n moment uw tranen in bedwang te houden (om ze na de toespraak weer de vrije loop te gunnen).

Tips om huilen tegen te gaan

Deze tips kunnen u helpen om niet te huilen tijdens de begrafenistoespraak. U kunt ze ook gebruiken als u vastberaden bent om niet te gaan huilen tijdens de gehele uitvaart.

Tip 1: Haal adem

Uw ademhaling controleren is de eerste stap om angst tijdens een paniekaanval te verminderen. Daarom is het ook heel goed om uzelf te kalmeren wanneer u veel verdriet heeft. Door lang en diep adem te halen regelt u de hoeveelheid zuurstof in uw lichaam. Wanneer iemand huilt dan stokt de ademhaling vaak. Even tot rust komen en letten op de ademhaling zorgt voor kalmte om door te gaan.

Tip 2: Zoek afleiding

Dit lijkt een voor de hand liggende tip die moeilijk uit te voeren is, want afleiding zoeken tijdens een trieste gebeurtenis, zoals een begrafenis, is nogal moeilijk. Toch komen de tranen vaak opzetten door herinneringen die bovenkomen of het besef van het gemis dat optreedt. Probeer op het moment dat u emotioneel raakt terug te gaan naar de handeling van het moment. U bent een toespraak aan het doen. Terug gaan naar het moment kan u helpen om uw gedachten en emoties even te vergeten.

Tip 3: Zoek fysieke afleiding

Uw gedachten onderbreken kan tijdens het houden van zo’n emotionele speech erg lastig zijn. Het kan in sommige gevallen effectiever zijn om fysieke afleiding te zoeken om de tranen tegen te houden. Door een fysieke gewaarwording kunt u gedachten tegenhouden. Nu is het vreemd om tijdens de toespraak push-ups of jumping jacks te gaan doen, daarom kunt u beter kiezen voor alternatieven die minder opvallen. Knijp bijvoorbeeld in uw hand tijdens de toespraak of steek uw nagels in uw palm. Bij sommige mensen helpt het erg goed als afleiding met een elastiekje te spelen.

Tip 4: Knipper met de ogen

U kunt uw opkomende tranen bedwingen door uw ogen te bewegen. Door te knipperen met uw ogen vertraagt u de vloed aan tranen.

Tip 5: Drink water

Als u een toespraak gaat houden, zorg dan dat er water klaar staat. In de meeste gevallen zorgt de uitvaartbegeleider daarvoor, anders kunt u zelf een flesje water meenemen. Af en toe een slok water nemen helpt als afleiding en om uw ademhaling te reguleren.

Laat de tranen lopen

U kunt niet in alle gevallen uw tranen bedwingen, dat is geheel normaal, zeker bij een begrafenis. Huilen is gezond, de aanwezigen zullen u begrijpen en ook troost vinden door uw kwetsbaarheid.

Vindt u het toch te lastig om een toespraak te houden, bang dat u te emotioneel wordt? Laat mij u dan helpen! Ik kan een persoonlijk lied voor u schrijven, speciaal voor de overledene. Dit lied voer ik dan live uit tijdens de uitvaartdienst. Dit kunt u prima doen in plaats van een toespraak, het is zelfs een geweldige manier om waardig afscheid te nemen van uw dierbare. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?