Wat kan ik vertellen op een begrafenis?
08 februari 2021 

Wat kan ik vertellen op een begrafenis?

Als nabestaande wilt u uw dierbare natuurlijk een zo mooi mogelijk afscheid bieden. Een belangrijk onderdeel van dit afscheid is de begrafenistoespraak. Voor nabestaanden is het in de meeste gevallen makkelijk om anekdotes uit het leven van de overledene te vertellen. Ook weten zij het karakter van de overledene vaak goed in een toespraak duidelijk te maken. Maar wat nu als u geen nabestaande was van de overledene, maar een kennis of een collega? Wat kunt u dan vertellen op de begrafenis?

Wat kan ik vertellen tijdens een begrafenisspeech?

Om te bepalen wat u in een begrafenisspeech gaat zeggen, moet u nadenken over alle dingen die u het beste herinneren aan de persoon die u herdenkt. Als een bepaald verhaal onmiddellijk naar boven komt, dan is dat waarschijnlijk het meest geschikte verhaal. In andere gevallen zult u op zoek moeten gaan naar herinneringen. Schrijf in dat geval alles op wat u nog weet. U zou ook andere bekenden van de overledene naar herinneringen kunnen vragen. Al deze herinneringen kunnen mooie momenten opleveren waar mensen de overledene in herkennen.

Enkele voorbeelden van dingen die u zou kunnen vertellen op een begrafenis

Hier volgen enkele voorbeelden van dingen die u op een begrafenis zou kunnen zeggen. Als u een toespraak gaat schrijven, dan kunnen deze voorbeelden u daarbij helpen.

“Johan was een echt familiemens, hij was er altijd als je hem nodig had.”

“De aanwezigheid van zoveel mensen hier om vandaag afscheid te nemen van Selma, laat zien hoe geliefd ze was en hoeveel ze zal worden gemist.”

“Kees en ik zijn al meer dan 20 jaar vrienden, en ik voel me enorm bevoorrecht dat ik hem ken en zoveel mooie herinneringen met hem heb mogen delen”

Wanneer u na gaat denken over de tijd die u met de overledene heeft doorgebracht, denk dan aan bepaalde momenten waarbij hun persoonlijkheid echt naar boven kwam. Dat kan zijn op het moment dat u elkaar ontmoette of toen de overledene u hielp in een moeilijke periode. Wat kan helpen bij het zoeken naar herinneringen is het doornemen van oude foto’s of video’s. Bij dit proces komen vaak steeds meer herinneringen naar boven.

wat vertellen op begrafenis

Voeg uw ideeën samen voor een toespraak

Als u eenmaal genoeg informatie heeft verzameld, dan is het tijd om structuur aan te brengen in de ideeën. Deze structuur is de opbouw voor uw speech. Zorg voor een begin, een middenstuk en een einde om naar toe te werken. De volgende tips kunnen u helpen om structuur aan te brengen in uw toespraak:

Maak gebruik van een moodboard

Een moodboard is een soort collage waarin uw afbeeldingen, teksten en andere materialen kunt gebruiken om een compleet verhaal te maken. U kunt foto’s van uw dierbare gebruiken, mooie uitspraken die hij of zij ooit zei, of maak gebruik van quotes die inspiratie bieden. Ook belangrijke datums, zoals huwelijken of geboortedatums van de kinderen, kunnen er in verwerkt worden.

Het resultaat is een visuele herinnering aan de overledene. Dit kan u helpen om een goede begrafenistoespraak te schrijven.

De tijdlijn

Er bestaan geen vaste regels voor het schrijven van een begrafenisspeech, u hoeft dus niet alles chronologisch te doen. Het maakt het echter wel makkelijker voor uzelf. Bovendien is een toespraak beter te volgen voor anderen wanneer het een chronologische tijdlijn heeft.

Maak gebruik van sleutelwoorden

Maak een lijst met woorden die de overledene het best beschrijven. Bedenk eerst zoveel mogelijk woorden en onderstreep daarna de woorden die het best bij de overledene passen. Deze lijst kan zeer goed van pas komen wanneer u een toespraak schrijft en u even de juiste woorden niet kunt vinden.

Vertel het met een lied

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om de juiste woorden te vinden voor tijdens de begrafenis. Het blijft echter een moment van rouw en verdriet dat maar moeilijk onder woorden te brengen is. Heeft u er wel eens over nagedacht om een lied te laten schrijven voor uw dierbare?

Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaartsinger-songwriter. Ik schrijf liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden. Dit lied zing ik vervolgens live tijdens de uitvaart. Wilt u meer informatie? Kijkt u dan eens rustig op mijn website, hier staan al mijn diensten op vermeld.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?