Hoe bereid ik me voor op een begrafenistoespraak?
22 januari 2021 

Hoe bereid ik me voor op een begrafenistoespraak?

Een toespraak tijdens een uitvaartdienst draagt bij aan een waardevol afscheid van uw dierbare. Het kan u tevens helpen bij het verwerken van het verlies. Wanneer u geen directe nabestaande bent, dan zal een mooie toespraak door deze zeker gewaardeerd worden. Bent u wel een nabestaande? Dan hoeft u zich niet verplicht te voelen om een toespraak te houden. Er is niemand die u dat kwalijk zal nemen, voor sommigen kan het nu eenmaal erg moeilijk zijn.

Een toespraak tijdens een begrafenis wordt meestal gedaan door één of meer leden van de familie, vrienden, collega’s of andere bekenden van de overledene. In geval van een kerkdienst zal ook een geestelijke spreken, zoals een pastoor of dominee. De begeleider van de uitvaartonderneming zal in sommige gevallen ook spreken tijdens de uitvaart. Dit wordt gedaan in overleg met de nabestaanden.

Hoe kan ik me voorbereiden op de toespraak?

Als u een toespraak hebt geschreven, dan is het belangrijk om deze van te voren regelmatig te oefenen. U kunt bijvoorbeeld de toespraak voordragen aan uw partner, of hardop voor een spiegel. Om te voorkomen dat u hetzelfde vertelt als andere sprekers, kunt u van te voren met deze afspreken wat u wilt gaan vertellen in uw toespraak. Dit voorkomt dat bepaalde verhalen meerdere malen verteld worden.

Op papier kan een toespraak heel mooi lijken, maar de kunst is om dit om te zetten naar een goede voordracht. De volgende tips kunnen u daarbij helpen:

  • Om te controleren of de zinnen goed lopen, leest u de toespraak van te voren hardop voor;
  • Gebruik geen moeilijke of formele taal, vakjargon of termen die alleen binnen uw vakgebied bekend zijn;
  • Probeer zo beeldend mogelijk te spreken;
  • Om de verschillende onderdelen van de speech met elkaar te verbinden kunt u bruggetjes gebruiken.

begrafenistoespraak voorbereiden

Hoe lees ik de toespraak voor?

Wanneer u de toespraak gaat voorlezen dan is het belangrijk om uzelf als eerste te introduceren. Vertel wie u bent en wat uw relatie is met de overledene. Dit doet u omdat de kans groot is dat niet iedereen u kent. Wanneer u als nabestaande een toespraak houdt, dan kunt u hierna de gasten bedanken voor hun aanwezigheid.

Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer de toespraak rustig voor te dragen. Spreek langzaam en probeer de toonhoogte en volume van uw stem af te wisselen. Zo houdt u de speech levendig en prettig om te volgen. Voor de aanwezigen in de zaal is het fijn wanneer u ze soms aankijkt. Daarmee richt u zich op hen. De gasten zullen zich verbonden voelen met de woorden die u spreekt. Blijf ook vooral uzelf, spreek zoals u dagelijks praat met mensen.

Mag een ander mijn toespraak voorlezen?

Natuurlijk kan het zo zijn dat u een mooie toespraak heeft geschreven, maar u durft het niet voor te dragen. Of u raakt overmand door emoties tijdens de toespraak. Dat is heel begrijpelijk en geen enkel probleem. Een familielid, vriend of bekende zou het in zo’n geval kunnen overnemen van u. Maar u mag van te voren ook de uitvaartbegeleider vragen om dit te doen, deze zijn hierin getraind.

Het kan ook zo zijn dat u heel graag een toespraak zou willen schrijven en houden, maar u kunt gewoon niet de juiste woorden vinden. Hier bestaan verschillende tips voor. U zou bijvoorbeeld een bekende kunnen vragen om hulp. Maar wat dacht u ervan om een singer-songwriter in te schakelen?

Een persoonlijk lied als toespraak op een begrafenis

Ik zal me even voorstellen; mijn naam is Maurice Mulderij. Van beroep ben ik singer-songwriter en theatermaker. Ik heb een passie voor muziek en schrijf het liefst breekbare en melancholische liedjes. Na het verlies van een dierbare heb ik mij gericht op het schrijven van persoonlijke liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen, maar ook voor nabestaanden.

Door deze liedjes te schrijven en live te spelen op de uitvaart, hoop ik mensen een waardig afscheid te bieden. De tekst voor het lied schrijf ik aan de hand van uw informatie, maar ook een In memoriam geeft mij al vaak voldoende houvast voor een goede persoonlijke tekst. Daarnaast kunt u kiezen voor een geheel nieuwe melodie die u mooi vindt, of u kunt kiezen uit bestaande melodieën.

Wilt u meer weten over mijn diensten? Neem dan contact met mij op!

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?