Wat is een afscheidsrede?
26 januari 2021 

Wat is een afscheidsrede?

De wetenschap dat u binnenkort doodgaat biedt u een speciale kans, namelijk de kans om afscheid te nemen van degenen van wie u houdt en om wie u geeft. Het is erg triest en heel moeilijk om te doen, maar de meeste mensen geven aan dat zich gelukkig voelen dat ze de tijd hebben gehad om dit te doen. Als stervende afscheid nemen van de mensen waar u van houdt kunt u doen door middel van een afscheidsrede.

Wat is een afscheidsrede?

Een begrafenis toespraak, een afscheidsverhaal, In memoriam, een speech, een afscheidsrede; het kan nogal verwarrend zijn wat de betekenissen en verschillen zijn tussen deze termen. Allen hebben te maken met het eren van een overledene. De betekenis van de afscheidsrede wordt als volgt vermeld in de Dikke van Dale:

‘Een toespraak bij een plechtig afscheid: meest gezegd van een ernstige toespraak door iemand die de dood tegemoet gaat, tot zijne achterblijvende betrekkingen of vrienden gericht.’

In begrijpelijk taal is een afscheidsrede dus een gesprek tussen iemand die spoedig zal overlijden en zijn naasten. In dit gesprek kan hij of zij alles aangeven wat nog gezegd of gedaan moet worden om in vertrouwen en rust te overlijden.

Hoe kan ik mijn afscheidsrede voorbereiden?

Een afscheidsrede is een ouderwetse term, die daarom heel streng en officieel klinkt. Afscheid nemen is echter een persoonlijke ervaring, u moet daarom doen wat goed voelt. In plaats van een rede kunt u het beter zien als een gesprek of samenzijn. Als u denkt dat u er klaar voor bent, overweeg dan hoe u gedag gaat zeggen.

U kunt de keus maken om met ieder persoon afzonderlijk te praten, maar u kunt ook een bijeenkomst voor familie en vrienden houden, mits u er fysiek toe in staat bent. Een andere manier om afscheid te nemen is door alles op te schrijven wat in uw laatste dagen naar boven komt; inzichten, adviezen, herinneringen, etc. Deze kunt u oplezen en opnemen of op kaartjes schrijven. U kunt zo creatief zijn als u wilt.

Heeft u kinderen of kleinkinderen? Dan kunt u bijvoorbeeld brieven schrijven die het kind op een bepaalde leeftijd krijgt. U kunt ook een plakboek met foto’s maken of een video. Bent u hier niet toe in staat, dan kunt u het misschien laten doen door een vriend of familielid. Nadenken over een tijd dat u er niet meer bent voor uw kinderen zou erg moeilijk kunnen zijn, maar op zo’n manier afscheid nemen kan heel nuttig en geruststellend voor uw kinderen zijn. De woorden die u schrijft of spreekt zullen de kinderen bijblijven en duidelijk worden wanneer ze ouder zijn.

afscheidsrede voorbereiden

Afscheid nemen met een lied

Bent u ongeneeslijk ziek en wilt u op een mooie manier afscheid nemen van uw naasten? Laat mij dan een lied voor u schrijven! Ik zal me even voorstellen: Mijn naam is Maurice Mulderij. Ik ben een singer-songwriter met een passie voor breekbare en melancholische nummers. Naast mijn werk als muzikant en theatermaker schrijf ik liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden. Een lied is een blijvende herinnering, waarmee op een waardige manier afscheid genomen kan worden.

Aan de hand van uw informatie schrijf ik de tekst voor het lied. Daarnaast kunt u kiezen voor een van mijn bestaande melodieën of een geheel nieuwe melodie. Het lied zal ik live tijdens de uitvaart spelen. Hiervan krijgt u natuurlijk een digitale opname, maar u kunt er ook voor kiezen om het op te laten nemen in een professionele studio. U ontvangt het lied dan digitaal en op cd, zodat u een blijvende herinnering heeft.

Op mijn site staan de keuzes uitgebreid beschreven, neem rustig een kijkje! Heeft u vragen, wilt u meer informatie of heeft u speciale wensen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier. Ik zal dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?