Wat is een in memoriam?
18 januari 2021 

Wat is een in memoriam?

Wanneer een dierbare van u overlijdt, dan zijn er verschillende manieren waarop u uw medeleven en verdriet kunt uiten. Wanneer het gaat om een familielid, vriend of bekende dan stuurt u vanzelfsprekend een kaart om uw deelneming te wensen, eventueel met een condoleance tekst. U kunt de nabestaanden persoonlijk condoleren, via telefoon of op een condoleancebijeenkomst. Er is echter nog een andere manier om uw medeleven te uiten, een manier die zich meer richt op het herdenken van de overledene; namelijk met een In memoriam.

Wat is in memoriam?

De letterlijke vertaling van het Latijnse In memoriam is: In herinnering. Het is een manier om iemand te herdenken of herinneren in gedrukte of gesproken tekst. Na het overlijden van een persoon worden bepaalde herinneringen aangehaald die gedenkwaardig waren in het leven van hem of haar. In memoriam wordt daarbij letterlijk gebruikt als aanhef boven de tekst.

Een In Memoriam bevat over het algemeen niet veel woorden. Meestal gaat het om een korte beschrijving van de dierbare en hoe zeer hij/zij  gemist gaat worden. In andere gevallen wordt een anekdote beschreven die veel betekenis heeft voor u en de dierbare die u verloren heeft.

betekenis in memoriam

Wanneer wordt een in memoriam gebruikt?

Wanneer u een In memoriam geschreven heeft, dan kunt u deze voor verschillende aangelegenheden gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld een In memoriam gebruiken voor een bericht in de krant. De krant is een zeer goed middel om iemand op waardige manier te herdenken. Nog altijd lezen vele mensen deze berichten.

Tevens kunt u regelmatig een In memoriam vinden in een boek. De schrijver van het boek richt zich dan op de overledene en spreekt zijn dank uit voor wat deze persoon voor hem/haar betekend heeft. Het boek wordt daarnaast ook vaak opgedragen aan de overleden dierbare.

De meeste In memoriam teksten zult u echter aantreffen op rouwkaarten. Deze bevatten informatie over het overlijden van de dierbare en de datum en tijd van de uitvaart of begrafenis. Maar de rouwkaart wordt vaak ook voorzien van een korte tekst om iemand te eren of herinneren.

Een lied aan de hand van een in memoriam

Er is echter nog een andere mogelijkheid waarvoor u een In memoriam kunt gebruiken. Aan de hand van deze tekst kan ik namelijk een lied voor u schrijven. Laat ik me even voorstellen; mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben een singer-songwriter en theatermaker. Daarnaast richt ik mij graag op het schrijven van liedjes voor ongeneeslijke zieke mensen of mensen die een lied over hun overleden dierbare willen laten schrijven. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn om afscheid te moeten nemen. Muziek kan heel veel betekenen; het biedt herkenning, troost en kan helpen bij de rouwverwerking.

Alleen al een In Memoriam kan enorm veel zeggen over een persoon. Aan de hand van deze tekst, en eventueel met aanvullende informatie, schrijf ik een persoonlijk lied die ik op de begrafenis of uitvaart live uitvoer. Ik begeleid mezelf daarbij op piano. Wilt u op een bijzondere, intieme en persoonlijke manier afscheid nemen van uw dierbare? Laat mij dan een lied voor u schrijven en zingen. Tevens zou ik tijdens andere momenten van de dienst passende pianomuziek kunnen laten horen.

Heeft u interesse? Op mijn site kunt u de verschillende diensten nalezen die ik biedt. Zo kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het lied in een professionele studio te laten opnemen. Ik word daarbij begeleid met een bezetting naar uw keus; klein en intiem, of met meerdere instrumenten. Heeft u bijzondere wensen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?