Hoe schrijf ik een goede condoleance tekst?
18 januari 2021 

Hoe schrijf ik een goede condoleance tekst?

U kent de volgende situatie vast wel: U heeft een kaart gekocht om de nabestaanden van een overleden bekende van u te condoleren, maar hoe brengt u uw boodschap onder woorden? Een dierbare verliezen is een heftige en emotionele gebeurtenis, daar zijn vaak maar moeilijk woorden voor te vinden en bovendien wilt u niet dat de ontvangers deze woorden verkeerd opvatten. Sommige mensen vinden het zo moeilijk om de juiste woorden te vinden, dat ze het sturen van de kaart nalaten. Nabestaanden vinden het echter altijd fijn om een steunbetuiging via een condoleancekaart te ontvangen. Het geeft ze het gevoel dat er met ze meegeleefd wordt. Om te condoleren kunt u een kaart sturen, maar u zou ook een rouwboeket kunnen sturen inclusief boodschap.

U medeleven betuigen door een condoleance te sturen is niet iets wat u dagelijks doet. Het verlies van deze persoon kan ook moeilijk zijn voor uzelf. Hoe dan ook; verlies is maar moeilijk onder woorden te brengen. Maar dat geldt voor iedereen, daarom wordt het ook door een ieder geaccepteerd dat er soms geen woorden bestaan om uzelf te uiten. Een condoleance gaat altijd meer om het gebaar, maar om u te helpen volgen hieronder een aantal tips die u kunnen helpen bij het schrijven van een condoleance tekst.

Wat kan ik op de rouwkaart schrijven?

Er komen een hoop emoties kijken bij het overlijden van een naaste. Om iemand te troosten kunt u daarom het best lieve woorden gebruiken. Hieronder volgen nog meer tips die u als inspiratie kunt gebruiken voor het schrijven van een condoleance tekst.

  • Ten eerste is het belangrijkste dat u iets van u laat horen. In een moeilijke en emotionele periode is het fijn om te merken dat er mensen zijn die meeleven. Het ontvangen van een condoleance kaart is een gebaar dat veel troost en steun kan bieden.
  • Veel mensen denken vaak dat er vaste regels zijn rondom condoleren. Maar oprechte steun bieden komt uit het hart, daar bestaan geen vaste regels voor. Houdt wel altijd rekening met de wensen van de nabestaanden. Het best kunt u uzelf zijn, dan komen uw steunwensen het best over.
  • Advies geven is niet nodig bij een condoleance, rouwende nabestaanden kunnen daar meestal niets mee. Laat in de plaats daarvan uw hart spreken; uit uw medeleven en verdriet.
  • Het uiten van uw condoleances is niet iets wat u dagelijks doet. Het overlijden van de dierbare kan u ook aangrijpen. Het is heel natuurlijk dat u daarvoor geen woorden kunt vinden om te omschrijven. Dat kunt u gerust in de condoleance tekst zetten; dat is oprecht en heel begrijpelijk.
  • Het delen van een mooie herinnering tussen u en de overledene is erg fijn voor de nabestaanden om te lezen.
  • Wanneer u er nog niet uitkomt, dan kunt u altijd nog kiezen voor een condoleance kaart waar een boodschap op de voorkant staat. In de binnenkant schrijft u uw naam en ‘Liefs’. Dat is voldoende.
  • U kunt ook een bos bloemen sturen als condoleance. Hier kunt u een boodschap aan toevoegen.

Het rouwen om het verlies van een dierbare houdt niet op na een begrafenis of uitvaart. Zoiets kan jaren duren. Het is daarom belangrijk dat u ook nadien laat merken dat u aan de nabestaande denkt. Vooral op feestdagen, verjaardagen of op de dag van overlijden hebben de nabestaanden het vaak moeilijk. Een simpel berichtje kan al voor veel steun zorgen op deze dagen.

Uitvaart singer-songwriter

Hopelijk kunnen bovenstaande tips u helpen bij het schrijven van een condoleance tekst. Onthoudt dat het voor de meeste mensen moeilijk is om emoties en gevoel goed onder woorden te brengen. Er zijn maar weinig mensen die dat echt goed kunnen. Maurice Mulderij is zo’n persoon, hij heeft er heel veel talent voor. Hij is een singer-songwriter die zich gespecialiseerd heeft in het schrijven van liedjes voor uitvaarten. Een persoonlijk liedje kan erg veel betekenen op een begrafenis of uitvaart, voor alle naasten en bekenden kan het heel veel steun bieden.

Wilt u op een mooie, gevoelige en passende manier afscheid nemen van uw dierbare? Laat dan Maurice een persoonlijk lied schrijven en live spelen op de uitvaart.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?