Hoe kan ik eervol rouwen?
26 januari 2021 

Hoe kan ik eervol rouwen?

Rouwen is een proces dat per persoon verschilt. Sommige mensen zijn snel over verlies heen. Anderen kunnen intens verdriet hebben dat lang aanblijft. Uiteindelijk zult u zien dat het met de tijd beter zal gaan. Omgaan met rouw en verlies kan een langzaam leerproces zijn. Er bestaat niet één goede of juiste manier om eervol te rouwen. Hoe u rouwt en hoe lang dat zal voor een ieder anders zijn.

Waar komt rouw vandaan?

Rouw is een proces waarin een persoon een bepaald verlies verwerkt. Iemand rouwt dus niet alleen wanneer een naaste overlijdt. U kunt bijvoorbeeld ook door een rouwproces gaan na het beëindigen van een relatie, na het verlies van een baan, of wanneer een dochter of zoon naar het buitenland verhuist.

Hoe verloopt een rouwproces?

Rouw is geen proces dat heftig is in het begin en daarna alleen maar afneemt. Dit is belangrijk om te weten. U zult zich de ene dag vrij goed voelen, maar misschien de dag erna weer een stuk minder. Daarnaast wordt verlies door een ieder op een andere manier verwerkt. De diepte van de emoties zullen per persoon verschillen, maar ook de snelheid van het verwerken. Er zijn bepaalde symptomen die veel voorkomen in het rouwproces zoals:

  • Intens verdriet;
  • Somberte;
  • Boosheid;
  • Schuldgevoel;
  • Diepe vermoeidheid;
  • Minder eetlust;
  • Regelmatig hoofdpijn;
  • Shock.

Tips om eervol te rouwen

Hoe lang een rouwproces duurt, en hoe heftig uw emoties zullen zijn, verschillen dus per persoon, maar de volgende tips kunnen een ieder helpen bij het verwerken van en omgaan met verlies.

Spreek uw gevoelens uit met anderen

Het praten over uw gevoelens en emoties met andere mensen kan heel fijn zijn. U kunt uw hart luchten bij naasten, zoals familie of vrienden. Deze kunnen uw gevoelens goed begrijpen, ze staan dichtbij u en delen misschien wel uw leed. Sommige mensen vinden het prettiger om hun gevoelens met vreemden te delen. U zou dan steun kunnen zoeken bij uw huisarts, bedrijfsarts of eventueel een psycholoog.

wat staat je te wachten rouwen

Neem voldoende rust en zorg goed voor uzelf

U zou het misschien niet verwachten, maar het kost heel veel energie om verlies te verwerken. Daarom is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Neem uw gezondheid serieus. Ga op tijd naar bed, neem voldoende rust gedurende de dag en eet gezond. Neem daarnaast tijd om te ontspannen, ga buiten wandelen of spreek af met mensen als u daar behoefte aan heeft.

Geef uzelf de tijd

Er staat geen bepaalde tijd op rouwen. Het proces kan snel gaan, maar het kan ook lang duren. Gun uzelf de tijd daarvoor. Laat uzelf niet aanpraten dat u er een keer overheen moet stappen als het langere tijd duurt. Met de tijd zult u ook leren omgaan met het verlies, geef uzelf deze tijd.

Sluit uzelf niet af van iedereen

Rouwen kan heftig zijn, sommige mensen zijn zo verdrietig dat ze een week het huis niet uitkomen. Dat is begrijpelijk, maar zorg ervoor dat u zich niet voor lange tijd compleet afsluit van alles en iedereen. Als u geen behoefte heeft aan mensen zorg ervoor dat u in ieder geval buiten komt. Maak een wandeling over het strand of door het duin, of ga een flink stuk fietsen. U zult zien dat de natuur helend werkt.

Zorg voor een mooi afscheid

Iemand kan vrij plotseling overlijden, maar voor veel mensen geldt dat het overlijden niet onverwacht komt. Dit geeft u de mogelijkheid om op een mooie manier afscheid te nemen. Op zo’n manier afscheid nemen kan enorm helpen bij het rouwproces. Zo kunt u bijvoorbeeld vaak bij uw dierbare langsgaan en diepe gesprekken houden. Of u laat tekeningen maken door uw kinderen die u aan het bed ophangt. Een ander prachtig afscheid kunt u nemen door een persoonlijk lied te laten schrijven en zingen tijdens de uitvaart.

Uitvaart singer-songwriter

Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaart singer- songwriter. Ook ik heb gerouwd om het verlies van een dierbare. Wat mij enorm daarbij geholpen heeft is muziek. Ik wil u ook deze mogelijkheid geven. Het kan dat u ongeneeslijk ziek bent en een mooi lied wilt achterlaten voor uw dierbaren, maar ik schrijf natuurlijk ook liedjes voor nabestaanden om hun dierbare te eren. Laat mij een persoonlijk lied voor schrijven, ik help u met alle liefde.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?