Hoe lang moet een begrafenis speech duren?
08 februari 2021 

Hoe lang moet een begrafenis speech duren?

De meesten van ons zullen, na de verplichte spreekbeurten op school, hoogstwaarschijnlijk niet vaak meer een toespraak houden voor meerdere mensen. De enige keer in het leven wanneer we dit wel doen, is vaak op een begrafenis. Het is daarom niet vreemd dat het best spannend is om zo’n toespraak te houden. Vragen komen op zoals: Wat kan ik vertellen? Gebruik ik de juiste toon en woorden? Mag ik dit wel zeggen? En: Hoe lang moet een begrafenistoespraak eigenlijk duren? In dit artikel kunt u alles lezen over de begrafenistoespraak, zodat ook u een goede rede kunt houden.

Wat is een begrafenistoespraak?

Een begrafenistoespraak, begrafenisrede, speech of lofrede, is een moment waarin u hulde brengt aan iemand die is overleden. U doet dit door een korte toespraak te houden over hun leven en wat de overledene betekende voor u. Normaal gesproken wordt de toespraak gehouden door familie, vrienden of collega’s. Als u wordt gevraagd om een speech te houden voor de overledene, dan wordt dit gezien als een eer. In zo’n geval speelde u een belangrijke rol in het leven van deze persoon.

Wat is het doel van een speech?

De begrafenisspeech is een manier waarop u de overledene kunt eren en herinneren. U kunt uw leven samen samenvatten in een paar woorden. Zodoende kunnen de mensen, die naar de uitvaart komen om te herinneren en respecteren, een nog beter beeld krijgen van de overledene.

Maakt u zich zorgen over uw speech en voelt u zich verantwoordelijk om een zo goed mogelijke toespraak te houden? Onthoud dan dat een toespraak uniek moet zijn. Er zijn natuurlijk bepaalde richtlijnen voor het schrijven van een goede speech, maar het gaat er vooral om dat wat u zegt recht uit uw hart komt.

Waarom is een begrafenistoespraak belangrijk?

Door het horen van meerdere begrafenistoespraken krijgen alle aanwezigen een breder beeld van de persoon waarvoor ze rouwen. Een toespraak die goed geschreven is richt zich niet alleen op het leven van de persoon, maar vooral op zijn of haar karakter en de impact die hij of zij had op anderen. Minder bekende aspecten van de overledene zijn erg geschikt om tijdens de toespraak te vertellen.

Wie houden er een toespraak op een begrafenis?

Over het algemeen zijn de mensen die een toespraak houden op een begrafenis directe nabestaanden of mensen die dichtbij de overledene staan. Veelal zijn het de kinderen die een speech houden voor hun ouders of echtgenoten/echtgenotes die een toespraak houden voor hun partner.

Niet iedereen voelt zich in staat om een begrafenistoespraak te houden. Weet dan ook dat het zeker niet verplicht is. Misschien kunt u iemand vragen om de toespraak voor u te houden. Of u kunt iets anders in plaats van de toespraak doen, zoals bijvoorbeeld een lied laten schrijven en zingen door een uitvaartzanger.

Hoe lang moet een speech duren op een begrafenis?

Normaal gesproken duurt een begrafenistoespraak ongeveer drie tot vijf minuten, zeker niet langer dat tien minuten. Gaat u een speech schrijven, reken dan ongeveer op 500 tot 1000 geschreven woorden. Dit komt neer op drie tot zeven minuten spreken.

Sommige uitvaartlocaties wijzen een bepaalde tijd toe voor de toespraak op een begrafenis. De uitvaartondernemer zal dit kenbaar maken als dit een onderdeel is van hun beleid. Een tijdslimiet heeft een logische functie, vooral als er vele sprekers op een dienst zijn.

Een lied in plaats van een begrafenistoespraak

Alles is aan verandering onderhevig, dus ook uitvaarten. Mensen kiezen er steeds vaker voor om op een bijzondere manier afscheid te nemen van hun dierbaren. Zo zou u er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een persoonlijk lied te laten schrijven voor de overledene. Deze wordt dan live tijdens de uitvaartdienst gezongen.

Ik kan u daarbij helpen, want ik ben uitvaartsinger-songwriter. Aan de hand van uw informatie schrijf ik een mooi lied waarmee u uw dierbare passend eert. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Vult u dan het contactformulier in. Ik zal hierna zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?