Hoe schrijf ik een indrukwekkende speech?
08 februari 2021 

Hoe schrijf ik een indrukwekkende speech?

Het schrijven van een speech is niet zo verschillend van normaal schrijven. U moet weten wie uw publiek is, wat de lengte is en op de hoogte zijn van het doel of onderwerp. In geval van een begrafenisspeech zijn deze factoren eenvoudig te bepalen, maar er is iets anders wat het schrijven van een speech zo moeilijk maakt.

Wanneer u namelijk een speech schrijft en daarna houdt, dan krijgt u onmiddellijk feedback. Aanwezigen in de zaal zouden hun interesse kunnen verliezen, u zou dingen kunnen zeggen die ongepast zijn of verkeerd begrepen worden. Een slechte speech is natuurlijk niet het eind van de wereld, maar zeker op een uitvaart wilt u een speech houden die indrukwekkend is. U wilt de overledene natuurlijk op een waardige manier eren.

Zit u met stress klaar om een speech te schrijven? Maakt u zich dan geen zorgen. In dit artikel kunt stapsgewijs leren hoe u een indrukwekkende speech kunt schrijven.

Tips voor het schrijven van een indrukwekkende speech

Deze tips kunnen u helpen om de basis van uw speech zo goed mogelijk te maken.

Ken uw doel

Wat wilt u bereiken met uw toespraak? Wilt u de aanwezigen iets leren, inspireren, of een bepaald punt maken? Wat uw doel is, bepaalt de toon en de structuur van uw speech.

Ken uw publiek

Uw toespraak moet worden afgestemd op de aanwezigen en de gelegenheid, zowel wat ideeën betreft als taalgebruik. Als u een van de nabestaanden bent, dan zal u redelijk op de hoogte zijn van wie er op de uitvaart aanwezig is. Bent u een collega of vriend, ga dan goed na wat voor mensen er komen. Pas uw speech en taalgebruik daarop aan.

Bepaal de lengte

Een speech op een uitvaart hoeft niet zo lang te zijn, de gemiddelde tijd ligt zo ongeveer op 5 minuten. Een speech van 200 tot 700 woorden is daarom voldoende. Houdt u zich aan deze streeflengte, want dat maakt het schrijfproces veel makkelijker.

Blijf verbeteren

De beroemde ‘I have a dream’ toespraak van Dr. Martin Luther King werd niet in een uur geschreven. Gun uzelf daarom de tijd om aan uw speech te werken. U kunt niet verwachten dat u in no-time een indrukwekkende speech op papier zet.

indrukwekkende speech schrijven

Het schrijven van een indrukwekkende speech; een stapsgewijs proces

Het begin van het schrijfproces is altijd het lastigst. Gebruik daarom dit stappenplan van opzet naar indrukwekkende speech.

  • Stap 1: Maak een ruw overzicht van de structuur van uw toespraak. Wat wilt u vertellen in iedere sectie?
  • Stap 2: Schrijf alle belangrijke ideeën op. Maakt u zich geen zorgen over het taalgebruik, het gaat nu om de creativiteit.
  • Stap 3: Maak een eerste ruwe versie van uw speech van alles wat u opgeschreven heeft.
  • Stap 4: Oefenen de speech keer op keer. Door de speech te oefenen zult u ontdekken wat goed is en wat herzien moet worden. Waar moet een overgang verbeterd worden of welke zinnen lopen niet mooi? De lengte van de speech wordt ook duidelijk door te oefenen.
  • Stap 5: Verbeter, oefen en herzie uw toespraak totdat deze zo goed loopt dat u met vertrouwen uw speech kunt houden.

Uw indrukwekkende speech omzetten tot een lied

Hopelijk helpt dit artikel u met het schrijven van een indrukwekkende speech. Heeft u er wel eens over nagedacht om de speech om te laten zetten in een lied? Het maakt niet uit of de speech heel indrukwekkend is geworden of niet, uw woorden kan ik gebruiken als informatie om een lied van te schrijven.

Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaartsinger-songwriter. Ik schrijf liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden. Een persoonlijk lied is een prachtige manier om afscheid te nemen van dierbare of om een overledene te eren en herinneren. Ik schijf mijn liedjes aan de hand van uw informatie. Dat kan een In Memoriam zijn, maar natuurlijk ook een speech die u geschreven heeft. Na het componeren van het lied, zing en speel ik het live tijdens de uitvaartdienst.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op, ik help u met alle liefde.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?