Hoe hou ik een goede speech op een crematie?
26 januari 2021 

Hoe hou ik een goede speech op een crematie?

Wilt u een speech houden op een crematie van een dierbare van u? Het schrijven van een goede speech kan al heel moeilijk zijn. Veel mensen vinden het lastig om de juiste woorden te vinden, of zijn overmand door emoties waardoor het lastig is om iets op papier te krijgen. Heeft u eenmaal uw speech geschreven en geoefend? Dan is het tijd om de speech tijdens de ceremonie voor de crematie te houden. Maar wat moet u doen, of juist vooral niet? Want pijnlijke momenten wilt u natuurlijk te allen tijde vermijden. In dit artikel geven we u een aantal tips voor een goede speech bij een crematie.

Stel uzelf voor

Het begin van uw speech is misschien wel het belangrijkst. Veel mensen beginnen gelijk met het oplezen van de tekst, om er maar zo snel mogelijk van af te zijn. Maar om uw speech goed over te kunnen brengen is het belangrijk dat de aanwezigen weten wie u bent. Het kan zijn dat niet iedereen u kent. Wat is uw relatie met de overledene? Begin daarom altijd met een introductie van uzelf.

Kan humor in een crematie speech?

Een uitvaart is natuurlijk een trieste gebeurtenis, maar gebruik maken van humor in uw speech kan best. Zeker wanneer u en/of de overledene personen zijn die veel gevoel hebben voor humor. Pas echter op met wat voor grappen u maakt. De humor moet voor iedereen te begrijpen zijn en zoek niet de gevoelige grenzen op van humor. U wilt natuurlijk niemand kwetsen tijdens een crematie.

Hou uw speech positief

De gasten op een crematie zijn aanwezig, omdat ze de overledene liefhadden of respecteerden als familielid, vriend, collega of bekende. Daarom is het belangrijk om uw speech positief te houden. U hoeft de overledene niet overdreven op te hemelen, maar houdt een verhaal waarin iedereen de overledene zal herkennen. Natuurlijk heeft iemand niet alleen positieve eigenschappen, en u mag een negatief aspect best aanhalen, maar probeer hier niet de nadruk op te leggen. Een crematie speech is niet het moment om uw hart te luchten over de negatieve eigenschappen van iemand. De aanwezigen zullen zich daar zeer ongemakkelijk door voelen.

speech en toespraak houden

Breng levendigheid in uw uitvaartspeech

Een uitvaartspeech wordt het best vertolkt wanneer er levendigheid in zit. Dit kunt u doen door de toon van stem te veranderen en door te wisselen in tempo. Maar er komt ook leven in het verhaal wanneer u mooie herinneringen vertelt of mooie eigenschappen van de overledene. Benoem deze niet alleen, maar ga er ook dieper op in.

Maak uw speech niet te lang

Wanneer u een goede spreker bent is het misschien verleidelijk om een hele lange speech te houden. Maar om de aandacht van de aanwezigen vast te houden is het belangrijk om het verhaal niet te lang te maken. Een speech van 5 minuten is voldoende. Het is ook belangrijk om vooraf met de ceremonieleider af te spreken hoe lang uw speech is.

Als u de enige spreker bent op een crematie, dan zou u er ook voor kunnen kiezen om meerdere korte speeches te houden; een algemeen verhaal, een gedicht, een herinnering. Wissel dit af met muziek of laat mij een persoonlijk lied schrijven en spelen tijdens de ceremonie.

Spreek kalm

Als u er moeite mee heeft om een speech te houden, dan is het begrijpelijk om kalmte te houden in uw stem. Focus dan op uw ademhaling en op wat u te zeggen heeft. Oefen uw speech van te voren regelmatig, dan heeft u de tekst goed in uw hoofd zitten. Bouw tijdens de speech stiltes in om even op adem te komen. Wanneer u rustig spreekt zullen de aanwezigen u beter kunnen horen en volgen.

Blijf uzelf

Het belangrijkste voor een speech tijdens een crematie ceremonie is om uzelf te blijven. Heeft u emoties die u maar moeilijk kunt onderdrukken, laat uw tranen dan gewoon lopen. Spreek zoals u normaal praat en maak geen gebruik van moeilijk taal of termen. Hou uw verhaal persoonlijk, u hoeft niet voor anderen te spreken.

Neem passend afscheid met een persoonlijk lied

Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaartsinger-songwriter. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om afscheid te moeten nemen van een dierbare. Daarom heb ik de stap genomen om, naast mijn werk als muzikant en theatermaker, mij te richten op het schrijven van liedjes voor ongeneeslijke zieke mensen en nabestaanden.

Aan de hand van een In memoriam en aanvullende informatie schrijf ik een persoonlijk lied. Deze kom ik hierna live spelen op de uitvaart. Het geven van een speech kan heel moeilijk zijn. Niet alleen is het lastig om de juiste woorden te vinden, maar natuurlijk kunnen emoties u ook parten spelen. Laat mij u helpen en een lied uit uw naam schrijven en spelen. Neemt u gerust contact met mij op; samen zorgen wij voor die waardige en passende woorden.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?