Tips om een mooi gedicht te schrijven over het leven
26 januari 2021 

Tips om een mooi gedicht te schrijven over het leven

Veel mensen hebben de behoefte om te schrijven, maar laten het omdat ze het moeilijk vinden om iets zinvols of moois te schrijven. Dat geldt ook voor het schrijven van een gedicht. Dat lijkt vaak een onoverkomelijk moeilijk proces. Maar met de volgende tips kunt ook u een mooi gedicht schrijven over het leven.

Tip 1: Begin gewoon met schrijven

Ga zitten en begin gewoon te schrijven, zelfs op dagen dat u geen inspiratie voelt of uw hoofd te vol zit met gedachten. U zult zien dat als eenmaal de eerste woorden op papier staan, dat er veel meer woorden en ideeën ontstaan. Komt er niets uit, dan kunt u het schrijven zien als een goede oefening om ooit dat prachtige gedicht te schrijven. Oefening en brainstormen moet u nooit onderschatten wanneer het gaat om schrijven.

Tip 2: Wilt u een traditionele rijm of een vrijere aanpak?

Wilt een gedicht schrijven in de traditionele vorm van een vers waarin rijm belangrijk is, of houdt u van een vrijere vorm van dichten? Er bestaan enorm veel manieren om uzelf met poëzie uit te drukken. Experimenteer met de structuur van uw dichtregels en kijk wat het best aansluit bij wat u onder woorden probeert te brengen.

Tip 3: Schrijf wat voor u belangrijk is

Vertel uw verhaal, schrijf uw woorden en gedachten op. Veel mensen maken de fout dat ze schrijven over een onderwerp waartoe ze zich verplicht voelen te schrijven. Om een goed gedicht over het leven te kunnen schrijven moet het onderwerp echter werkelijk iets voor u betekenen. U moet er sterk mee verbonden zijn. U hoeft dan niet rechtstreeks uit uw eigen ervaring te putten, maar leg er wel uw eigen gevoel in.

Tip 4: Schrijf in uw eigen stijl

Er bestaan zoveel goede schrijvers en dichters, daarom is het verleidelijk om te denken dat ook u moet schrijven in de stijl van één van deze dichters. Maar u heeft uw eigen manier van denken en van spreken. Probeer deze ook in uw stijl van dichten te brengen. Wees authentiek. Juist door ons eigen gezichtspunt te gebruiken op het leven kunnen we de rijke poëzie aanvullen. Gebruik uw eigen, herkenbare en rauwe stem en wees niet bang om dit op uw manier te uiten. Juist op zo’n manier schrijft u een mooi gedicht.

Tip 5: Haal inspiratie uit uw eigen ervaringen en emoties

Het leven is de beste inspiratie voor poëzie. Het op papier zetten van uw gedachten kan enorm therapeutisch zijn. Het geeft u weer de ruimte om te ademen. Woorden die in inkt geschreven zijn kunnen beter worden begrepen. Geef uzelf de kans op alles op te schrijven wat u voelt. Misschien lijkt het dan in eerste instantie nergens op, maar een goed gedicht heeft altijd tijd nodig om te ontstaan.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het schrijven van een gedicht is uw hart. Een gedicht zal aansprekender zijn wanneer er emotie en kwetsbaarheid in te lezen is. Een gedicht komt dan echt en herkenbaar over. Als u uw ziel in het gedicht heeft gestort, dan zullen andere mensen dat lezen en herkennen in uw woorden.

Tip 6: Een gedicht in een lied

Heeft u de behoefte weer gekregen om te gaan schrijven? Weet dat uw woorden het verschil kunnen maken in het leven van een ander. Schrijf wat u te vertellen hebt en blijf trouw aan uw eigen gevoelens. Wie weet kunnen we uw woorden wel gebruiken om samen een lied van te maken?

Ik ben Maurice Mulderij, singer-songwriter en theatermaker. Ik heb een passie voor breekbare en melancholische liedjes. Een gedicht over het leven past daar prachtig in. Nadat ik afscheid moest nemen van een dierbare, voelde ik dat ik ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden wilde helpen. Daarom schrijf ik persoonlijke liedjes voor hen en laat deze live horen tijdens de uitvaart. Heeft u een prachtig gedicht over het leven geschreven, dan zouden we deze heel goed kunnen gebruiken in het lied. Maar wanneer u moeite heeft om zelf iets moois te schrijven dan doe ik dat met alle liefde voor u.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met mij op of kijk rond op mijn site voor alle mogelijkheden. Ik help u graag!

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?