Voorbeelden van begrafenis toespraken
26 januari 2021 

Voorbeelden van begrafenis toespraken

Is er een dierbare van u overleden en wilt u een toespraak op de begrafenis houden? Steeds vaker wordt er door nabestaanden gekozen voor een alternatief op de traditionele toespraak. Mensen lezen bijvoorbeeld een levensverhaal op of dragen een gedicht voor. In dit artikel kunt u lezen over de verschillende manieren waarop een begrafenistoespraak gehouden kan worden. Misschien dat dit u kan helpen bij de geschikte invulling van de begrafenis van u of uw dierbaren.

De begrafenis speech

Op een begrafenis wordt de traditionele speech nog altijd het meest gebruikt. Het verschilt per begrafenis hoeveel er gehouden worden. In de meeste gevallen spreken één of meer nabestaanden, eventueel aangevuld en geholpen door een geestelijke of iemand van de uitvaartonderneming. Gemiddeld zijn er op een begrafenis drie a vier sprekers die iets voordragen. Dit aantal zorgt ervoor dat de aanwezigen hun aandacht erbij kunnen houden.

Bent u van plan een begrafenis toespraak te houden op de uitvaart van een bekende of vriend, dan kunt u het best overleggen met de nabestaanden en de uitvaartverzorger. Deze kunnen u vertellen hoe lang de speech mag duren. Tevens kunt u vertellen wat u wilt gaan zeggen in de speech zodat het niet gebeurt dat dezelfde anekdotes meerdere keren verteld worden. Een begrafenis toespraak duurt meestal zo’n 5 minuten.

Een gedicht voordragen

Een ander voorbeeld van een begrafenis toespraak is het voordragen van een gedicht. Dat kan gaan om een gedicht die u zelf heeft geschreven, maar u kunt natuurlijk ook een gedicht voorlezen die veel betekenis heeft voor u, of een gedicht waar de overledene veel van hield.

Wilt u zelf een gedicht schrijven? Hou het dan dicht bij uzelf, gebruik uw eigen woorden en gevoelens als leidraad. Uw eigen emoties zullen ervoor zorgen dat u de aanwezigen raakt. Wees niet bang over wat u schrijft of dat het niet rijmt, poëzie kent eigenlijk geen grenzen. Het gaat om uw gevoelens.

begrafenis toespraken

Een afscheidsvideo

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een afscheidsvideo te laten zien tijdens de begrafenis. Het is een mooie vervanging voor een toespraak, of juist als aanvulling erop. In de video kunt u beelden laten zien uit het leven van de overledene en de nabestaanden als een soort herinneringsfilm. Een uitvaartfilm is in tegenstelling tot de toespraak van blijvende aard. U heeft iets tastbaars dat u altijd terug kunt kijken wanneer u wilt.

Er bestaan verschillende bedrijven die u kunnen helpen om een herinneringsfilm te maken. Deze maken een mooie waardige film waarin beelden worden aangevuld met passende muziek.

Een persoonlijk lied

In plaats van muziek op cd wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van live muziek bij een begrafenis. Stemmige muziek wordt gespeeld op een piano, of er wordt een bekend lied gezongen door een zanger of zangeres. Er bestaat zelfs een mogelijkheid om een persoonlijk lied te laten schrijven en zingen tijdens de begrafenis.

Ik wil u deze mogelijkheid bieden. Mijn naam is Maurice Mulderij, uitvaart singer-songwriter. Aan de hand van uw informatie, zoals bijvoorbeeld een In memoriam, schrijf ik een lied voor u. Speciaal geschreven voor u of voor uw dierbare. Tijdens de uitvaart zing ik dit lied live, daarbij begeleid ik mezelf op de piano. Natuurlijk krijgt u hiervan een digitale opname, zodat u een blijvende herinnering heeft. Het persoonlijke lied blijft altijd van u. Op mijn website kunt u alle diensten en pakketten vinden die ik bied. Zo heeft u de mogelijkheid om een lied in een studio te laten opnemen met meerdere instrumenten, maar u kunt het lied natuurlijk ook klein en intiem houden. U en ik samen maken een prachtig persoonlijk lied wat zal zorgen voor een waardig afscheid van uw dierbare. Neemt u gerust contact met mij op voor meer informatie. Ik help u graag!

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?