Wat zijn de mogelijkheden voor live muziek bij een begrafenis?
01 februari 2021 

Wat zijn de mogelijkheden voor live muziek bij een begrafenis?

Muziek is een medium dat mensen raakt en verbindt. Dat is de reden waarom muziek een groot onderdeel uitmaakt van een begrafenisceremonie. Wanneer u de muziek voor de begrafenis uitzoekt, dan kunt u een keus maken voor muziek van een cd of van een digitale aanbieder zoals bijvoorbeeld Spotify. Maar u zou ook kunnen kiezen voor live muziek dat gespeeld en/of gezongen wordt. Live muziek raakt de emoties van mensen nog meer, het komt beter binnen en zorgt ervoor dat de ceremonie persoonlijker beleefd wordt. Een mooie begrafenis geeft de nabestaanden en gasten troost en steun. Door gebruik te maken van live muziek wordt de begrafenis een zeer dierbare herinnering.

Muzikanten lenen zich steeds vaker voor uitvaarten en herdenkingsdiensten. Het kan gaan om een begrafenis, crematie of herdenking in een crematiecentrum, uitvaartcentrum of kerk, maar ook om een herdenking buiten of in een restaurant.

Op welke momenten tijdens een begrafenis kan live muziek gespeeld worden?

Het verloop van een begrafenis wordt bepaald in samenspraak met de uitvaartbegeleider en één van de nabestaanden. Over het algemeen zijn er vaste momenten in een uitvaartdienst waar live muziek kan worden ingezet zoals:

  • Bij binnenkomst van nabestaanden, directe familie en gasten;
  • Bij aanvang van de ceremonie;
  • Tijdens de ceremonie;
  • Wanneer alle aanwezigen de aula, kerk of locatie verlaten;
  • Bij het begraven van de overledene;
  • Tijdens het condoleren.

live muziek

De werkwijze van live muzikanten bij begrafenissen

Er zijn vele muzikanten en bands die hun diensten aanbieden om live muziek te spelen tijdens een begrafenis. De werkwijze van deze muzikanten zal vanzelfsprekend verschillen, maar meestal liggen de verschillen niet veel bij elkaar vandaan.

De wensen van de familie voor welke muziek en wanneer deze gespeeld moet worden, wordt vooraf met de familie of met de uitvaartverzorger besproken.

Een band of muzikant heeft vaak een eigen repertoire waaruit u kunt kiezen. Sommige bieden ook de mogelijkheid voor verzoeknummers. De muzikanten zullen deze dan instuderen.

De meeste muzikanten zorgen zelf voor de instrumenten en een geluidsinstallatie.

Wat zijn de mogelijkheden voor live muziek bij een begrafenis?

  • Klassieke muziek;
  • Een band;
  • Een zanger/ zangeres;
  • Een singer-songwriter.

Klassieke muziek is zeer geschikt voor een begrafenis. Het is stemmig en vaak melancholisch. Over het algemeen wordt voor klassieke muziek gekozen door oudere mensen. Er bestaan meerdere mogelijkheden om klassieke muziek live te laten spelen op een begrafenis. Zo zijn er muzikanten die solo spelen op piano of viool, maar er zijn ook muziekensembles in te huren.

Wilt u zorgen voor een mooie groot afscheid? Dan is een band het meest geschikt. Zorg er in dat geval wel voor dat de aula of zaal groot genoeg is voor alle muzikanten van de band.

U kunt ook een solo zanger of zangeres inhuren, meestal wordt deze begeleid door iemand op gitaar of piano. Een zanger of zangeres die zichzelf begeleidt op een instrument, en die ook nog zijn of haar eigen liedjes schrijft, wordt een singer-songwriter genoemd. Zo iemand ben ik.

Live muziek van een singer-songwriter

Een singer-songwriter is dus een zanger of zangeres die zelf zijn of haar liedjes schrijft. Mijn naam is Maurice Mulderij. Al enige jaren treed ik op als zanger in theaters. Ik zing mijn eigen liedjes en begeleid mezelf daarbij op piano. Mijn voorkeur ligt bij stemmige muziek en breekbare liedjes die voor veel melancholie zorgen.

Na het verlies van een dierbare besloot ik om persoonlijke liedjes te schrijven voor ongeneeslijk zieke mensen en hun nabestaanden. Aan de hand van hun informatie schrijf ik het lied en speel deze live tijdens de begrafenis of uitvaart. Muziek is een belangrijk deel van het leven voor velen van ons. We vinden er allerlei emoties in terug; blijheid, spanning, inspiratie maar ook verdriet en troost. Mijn ervaring is dat wanneer muziek live gespeeld wordt, dat deze emoties nog meer binnen komen.

Wilt u live muziek op uw begrafenis? Waarom dan geen persoonlijk lied dat ik voor u schrijf? Ik zou ook de muziek kunnen verzorgen voor de rest van de begrafenis. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Vul dan het contactformulier in op mijn website. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?