8 klassieke muziekstukken die geschikt zijn voor een uitvaart
05 februari 2021 

8 klassieke muziekstukken die geschikt zijn voor een uitvaart

Het kiezen van de geschikte muziek om een dierbare te eren kan een uitdaging zijn. Voor een uitvaart blijkt klassieke muziek zeer geschikt te zijn. Het kan rust en kalmte brengen wanneer u dit het meest nodig heeft. Dit zijn de 8 mooiste, ontroerendste stukken klassieke muziek die geschikt zijn voor een uitvaart.

Barber – Adagio for Strings

Het plechtige karakter en de verdrietige tonen hebben ertoe geleid dat Barbers Adagio for Strings vaak is gebruikt voor uitvaarten van bekende personen. Het werk werd gespeeld op de begrafenissen van Albert Einstein en prinses Grace van Monaco. Het werd tevens gespeeld ter nagedachtenis aan prinses Diana en de Amerikaanse presidenten John F. Kennedy en Franklin D. Roosevelt.

Mahler – ‘Adagietto’ (Symphony No. 5)

Het voortreffelijke Adagietto van Mahlers vijfde symfonie heeft iets enorm rustgevends. Mahler componeerde deze symfonie in 1901, net nadat bekend werd dat hij ernstig ziek was geworden. Vanwege zijn ziekte werd Mahler gedwongen om ontslag te nemen als dirigent van het Weense Philharmonisch orkest. Mogelijk hebben deze gebeurtenissen gezorgd voor de diepe ontroering in Adagietto.

Elgar – Nimrod

Nimrod wordt vaak gebruikt voor bruiloften, sportevenementen en zelfs op koninklijke evenementen. Dat komt waarschijnlijk door de aanzwellende melodie. Dit muziekstuk van Elgar is echter ook zeer geschikt voor uitvaarten.

Nimrod is door Elgar opgedragen aan Augustus J. Jaeger, deze hielp Elgar in een zware periode in zijn leven. Hij leed namelijk aan ernstige depressies en zelftwijfel.

Percy Grainger – Irish Tune from County Derry

Deze prachtige klassieke uitvaart muziek brengt menigeen in tranen. Het stuk opent kwetsbaar en teder, maar vooral de blazerssectie zorgt in dit stuk voor veel karakter. Luister maar eens naar de hoge A op 3:32 tijdens de muziek. Het is werkelijk verbluffend.

Arvo Pärt – Cantus

Ter nagedachtenis van zijn vriend en collega-componist Benjamin Britten, schreef Arvo Pärt Cantus een kort stuk klassieke muziek voor een strijkorkest. Pärt had zeer veel bewondering voor Britten, vooral voor de enorme zuiverheid die hij als componist zelf zocht.

Cantus is een mooi en diepgaand stuk door zijn eenvoud en stiltes. Daardoor is het zeer geschikt als klassieke uitvaart muziek.

Vaughan Williams – The Lark Ascending

The Lark Ascending is een van de meest populaire solo stukken voor een viool. Dit klassieke stuk is zo mooi dat kippenvel gegarandeerd is. Het stuk beschrijft het stijgen en neergaan van een vliegende vogel. Daarmee beschrijft het tegelijk het leven, vreugde en vrijheid en tegelijkertijd droefheid.

Williams schreef The Lark Ascending nadat hij werd geïnspireerd door een prachtig gedicht van de Engelse schrijver George Meredith.

Pachelbel – Canon in D

Canon in D van Pachebel is een ook stuk klassieke muziek dat veel gebruikt wordt op bruiloften, maar de geweldige harmonieën zorgen ervoor dat het ook zeer geschikte klassieke uitvaart muziek is.

In Canon in D maakt Pachelbel gebruik van een zogenaamde ostinato. Dat betekent dat dezelfde baslijn constant wordt herhaald. Hij combineerde dat met een canon van vioolpartijen. Het resultaat is een klassiek muziekstuk dat gestaag en onveranderd zorgt voor volmaakte kalmte en vrede.

Bach – Air on a G-string

Bach is natuurlijk een van de meest bekende componisten van klassieke muziek. U kunt er daarom ook zeker van zijn dat hij muziek heeft gemaakt dat geschikt is voor een uitvaart. Air on a G-String begint zacht, als een hartslag. Daarna zwellen de strijkers aan in een eenvoudige, maar prachtige melodie.

Pianomuziek en een persoonlijk lied

Wanneer u van klassieke muziek houdt, dan heeft u veel keus om tijdens de uitvaart te laten draaien. U zou er ook voor kunnen kiezen om een klassiek ensemble in te huren om live klassieke muziek te laten horen. Maar wat dacht u van een combinatie? Denkt u dan aan stemmige pianomuziek op bepaalde momenten van de uitvaart, zoals het binnentreden van de zaal, en een ingetogen modern persoonlijk lied tijdens de herdenking.

Ik kan beide voor u verzorgen, want ik ben een uitvaart singer-songwriter. Dat betekent dat ik zelf mijn liedjes schrijf en zing. Ik zou ook voor u of uw dierbare een lied kunnen schrijven. Deze laat ik dan live tijdens de uitvaart horen, ik begeleid mezelf daarbij op piano. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?