Muziek bij een uitvaart: wat zijn de mogelijkheden?
18 januari 2021 

Muziek bij een uitvaart: wat zijn de mogelijkheden?

Bij een uitvaart heeft muziek een heel belangrijke rol. Muziek geeft een gevoel van hechting en herinnering, daardoor maakt het van de uitvaart een moment van herkenning die u voor altijd dierbaar zal zijn. De muziek of liedjes worden meestal tussen toespraken door gespeeld. Het biedt de aanwezigen een moment van bezinning en sfeer, waarbij de volle aandacht ligt bij de tekst en muziek.

In principe kunnen alle soorten muziek worden afgespeeld op een uitvaart. De keus wordt meestal bepaald door de muzieksmaak van de overledene of door welke nummers de nabestaanden mooi vinden. De smaak voor muziek is vaak heel persoonlijk, daarom kunt u allerlei nummers laten afspelen op een uitvaart, van klassiekers tot Nederlandstalig, van jazz tot moderne pop en rock. De keus ligt bij u of de wensen van de overledene. Naast bestaande muziek laten horen via een cd, zijn er nog andere mogelijkheden voor muziek bij een uitvaart, zoals live muziek. In dit artikel kunt u lezen over welke mogelijkheden er zijn, zodat u kan zorgen voor een gepast en waardig afscheid.

Muziek voor uitvaart uitzoeken

Sommige nabestaanden weten precies welke muziek ze willen laten horen op een uitvaart. Hun dierbare heeft dan van te voren zijn of haar wensen duidelijk gemaakt. Andere mensen hebben er juist weer meer moeite mee om hiervoor een keus te maken. Om u te helpen volgt hieronder een top 20 uitvaartmuziek. Deze nummers worden door veel mensen gekozen om op de uitvaart te draaien, omdat ze sfeervol en toepasselijk zijn voor een uitvaart. Het zijn nummers die veel mensen aanspreken en waar troost en steun in gevonden wordt.

uitvaartmuziek

Uitvaartliedjes top 20:

 1. Andrea Bocelli – Time to say Goodbye
 2. Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet
 3. Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou
 4. Frans Bauer – Trein naar niemandsland
 5. Rob de Nijs – Zo zal het zijn
 6. Wim Sonneveld – Het dorp
 7. Vera Lynn – We”ll Meet Again
 8. Eric Clapton – Tears In Heaven
 9. Bette Midler – The Rose
 10. André Rieu – Ave Maria
 11. André Rieu – The Rose
 12. Maaike Ouboter – Dat ik je mis
 13. Stef Bos – Papa
 14. Sweet people – Et Les Oiseaux Chantaient
 15. Guus Meeuwis – De weg
 16. Marco Borsato – Breng me naar het water
 17. Frank Sinatra – I Did It My Way
 18. Bach – Air
 19. Mieke Telkamp – Waarheen waarvoor
 20. Enya – Only Time

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de muziek uit te zoeken voor de uitvaart. Misschien is er een bepaald liedje die veel voor u samen betekende, maar u mag ook altijd kiezen voor een nummer waar u zelf heel veel steun bij vindt.

Live muziek tijdens een uitvaart

Steeds vaker kiezen mensen voor live muziek bij een uitvaart. Het geeft muziek iets extra’s wanneer het live gespeeld wordt in plaats van een cd. De meeste uitvaarten worden gehouden in een ruimte met goede akoestiek, vaak is er ook een piano of orgel aanwezig. Er bestaan meerdere muzikanten die voor u kunnen komen spelen op de uitvaart. Sommigen muzikanten zingen, anderen spelen alleen muziek. De meesten spelen echter bestaande liedjes. Deze spreekt u van te voren af met de muzikant.  Maar wist u dat er ook een mogelijkheid bestaat om een persoonlijk lied te laten schrijven en spelen tijdens de uitvaart?

Een persoonlijk lied laten componeren en spelen tijdens een uitvaart

Zou u het niet prachtig vinden om uw eigen gevoelens te laten verwoorden in een lied? Er komen zoveel emoties kijken bij het afscheid nemen van uw dierbare. Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaart singer-songwriter. Ook ik heb afscheid moeten nemen van iemand van wie ik hou, dit bracht me op het idee om persoonlijke liedjes te schrijven voor ongeneeslijk zieke mensen en voor hun nabestaanden. Ik heb passie voor nostalgie en schrijf en zing graag liedjes die een breekbaar en melancholisch karakter hebben.

Muziek kan zoveel betekenen voor mensen in het algemeen, maar vooral voor u die rouwt om het verlies van uw dierbare. Samen met u wil ik hier een onvergetelijk en waardevol moment van maken. Wilt u zo’n persoonlijk lied laten schrijven en zingen door mij? U kunt dan vrijblijvend contact met mij opnemen.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?