Welke Nederlandstalige muziek is geschikt voor een begrafenis?
28 januari 2021 

Welke Nederlandstalige muziek is geschikt voor een begrafenis?

Het kan best moeilijk zijn om de geschikte muziek voor een begrafenis te bepalen. Dat geldt zeker wanneer u een nabestaande bent en de overledene heeft geen wensen vast laten leggen. In zo’n geval is het verstandig om uw keuze te laten bepalen door de smaak van overledene en bovendien door uw eigen voorkeur.

Een begrafenis of uitvaart is natuurlijk een moment om iemand te eren en waardig afscheid te nemen, maar het is ook belangrijk voor de nabestaanden. Op een mooie manier afscheid nemen kan namelijk helpen bij de rouwverwerking. Muziek is daarbij heel belangrijk, een lied kan namelijk heel toepasselijk zijn. U zou zelfs een persoonlijk lied kunnen laten schrijven. Veel mensen houden van Nederlandstalige muziek, omdat ze zich daar makkelijk mee kunnen identificeren. Daarom wordt er vaak gekozen voor Nederlandse liedjes op begrafenissen. Maar welke liedjes zijn daar het meest geschikt voor?

De populairste Nederlandstalige nummers voor een begrafenis

Dit zijn de Nederlandstalige nummers die het meest gedraaid worden op uitvaarten of begrafenissen:

  1. Paul de Leeuw – De steen
  2. Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet
  3. Stef Bos – Papa
  4. Guus Meeuwis – De weg
  5. Rob de Nijs – Zo zal het zijn
  6. Marco Borsato – Als alle lichten zijn gedoofd
  7. Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou?
  8. Maaike Ouboter – Dat ik je mis
  9. Clouseau – Afscheid van een vriend
  10. Andre Hazes – De vlieger
nederlandstalige muziek bij begrafenis

Papa van Stef Bos is een veel geluisterd nummer bij het overlijden van vader

Waarom is Nederlandstalige muziek zo populair?

Iemand die naar muziek luistert is op zoek naar emotie. Door bepaalde woorden en klanken worden grote netwerken in het brein actief. Dit zorgt voor emotie. Muziek kan hierdoor veel emoties oproepen zoals vreugde, nostalgie, spanning, maar ook verdriet. Omdat er allerlei gebieden in de hersenen hierbij betrokken worden kunt u vrolijk worden van muziek, maar ook terneergeslagen.

Nederlandstalige muziek kan ons dieper raken, omdat we ons beter kunnen inleven in de tekst. Engelstalige teksten zijn vaak moeilijker te begrijpen. Dit is één van de redenen waarom er zo vaak voor Nederlandse liedjes wordt gekozen voor een begrafenis.

Wat voor muziek op de begrafenis?

Wanneer u een begrafenis bespreekt met de uitvaartonderneming dan zal ook de muziek ter sprake komen. Veel mensen hebben vastgelegd wat voor muziek ze willen op de begrafenis. Deze hoeft u dan alleen maar door te geven aan de uitvaartbegeleider. De uitvaartonderneming draait deze muziek dan vanaf cd of via de computer tijdens de ceremonie.

Steeds meer mensen kiezen echter voor live muziek op de begrafenis. Er bestaan steeds meer muzikanten die in te huren zijn voor het zingen of spelen van muziek op de uitvaart. Heeft u bepaalde wensen voor liedjes, zoals een Nederlandstalig nummer? Dan bespreekt u dat met de muzikant, deze zal het dan live spelen tijdens de ceremonie.

Een persoonlijk Nederlandstalig lied laten schrijven

Houdt u veel van Nederlandstalige muziek en wilt u op een speciale manier afscheid nemen van uw dierbare op een begrafenis? Huur dan mij in! Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaartsinger-songwriter. Dat betekent dat ik niet alleen liedjes zing op een begrafenis, ik schrijf het lied ook nog persoonlijk voor u. Dat doe ik aan de hand van uw informatie of In memoriam. Ik heb veel ervaring met het schrijven van Nederlandstalige liedjes, deze laat ik horen tijdens mijn theatervoorstellingen. Mijn voorkeur en passie liggen bij breekbare en melancholische liedjes.

Uw persoonlijk lied zing ik tijdens de begrafenisdienst, ik begeleid mezelf daarbij op piano. U krijgt hier een digitale beeld en geluid opname van ter herinnering. U kunt er echter ook voor kiezen om het lied in een professionele studio te laten opnemen. Ik werk nauw samen met de muzikanten van Frank Boeijen en Stef Bos. U kunt ervoor kiezen dat het lied wordt opgenomen met meerdere instrumenten. U mag zelfs bij de opnames aanwezig zijn als u dat leuk lijkt.

Dit zijn slechts enkele mogelijkheden die in mijn verschillende pakketten worden aangeboden. Lees rustig eens de mogelijkheden na op mijn website. Wilt u meer informatie of heeft u speciale wensen? Neem dan contact met mij op!

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?