Hoe regel ik een begrafenis?
22 januari 2021 

Hoe regel ik een begrafenis?

Na het overlijden moet een begrafenis binnen 6 dagen plaatsvinden. Dat betekent dus dat er in korte tijd veel geregeld moet worden. De meeste mensen kiezen er daarom voor om een begrafenisondernemer in handen te nemen, maar u zou zelf ook een begrafenis kunnen regelen. Hier bestaan een aantal richtlijnen voor.

De wettelijke richtlijnen voor een begrafenis

Veel aspecten van de begrafenis mag u zelf invullen, maar er bestaan een aantal wettelijke verplichtingen waar een begrafenis aan moet voldoen. Ten eerste moet een begrafenis plaatsvinden tussen 36 uur na overlijden en binnen 6 dagen. Wanneer u zelf de begrafenis wilt verzorgen dan moet u aangifte doen van overlijden bij de gemeente. De afdeling Burgerlijke Stand zal een akte van overlijden opstellen. Alle overheidsinstanties worden dan op de hoogte gebracht van het overlijden. Hierbij wordt tevens een verlof tot begraven uitgegeven door de gemeente, waarna de begrafenis kan plaatsvinden.

Het regelen van een begrafenisondernemer

Na het overlijden van een persoon zal als eerste een arts worden geraadpleegd om de dood vast te stellen. Hierna wordt normaal gesproken een begrafenisondernemer in de hand genomen. Deze kan u veel uit handen nemen, zodat u kunt nadenken over de invulling van de begrafenis. De uitvaartondernemer zal u tevens vragen stellen zoals wat voor graf, kist en bloemen u wilt. De meeste mensen zijn in het bezit van een uitvaartverzekering. Hierbij staat in sommige gevallen een begrafenisondernemer vermeldt. U bent dan vaak verplicht om deze in te schakelen om de kosten te dekken. In andere gevallen kunt u zelf bepalen welke begrafenisondernemer u wilt.

begrafenis voorbereiden en regelen

Wat moet ik zelf regelen voor een begrafenis

Om afscheid te kunnen nemen van hun overleden dierbare worden mensen op de hoogte gesteld van het overlijden van deze persoon. Dit wordt gedaan door rouwadvertenties in verschillende kranten en door middel van rouwkaarten. De begrafenisondernemer kan u hiervan veel uit handen nemen, u hoeft dan alleen de adressen te leveren. Maar u kunt dit zelf ook heel goed doen, er bestaan veel aanbieders van drukkaarten die u in kunt schakelen.

Het is belangrijk om tijdens het gesprek met de uitvaart- of begrafenisonderneming de verzekering te bekijken. De begrafenisondernemer houdt dan rekening met de kosten en kan bepalen wat de mogelijkheden zijn. De betalingen worden dan onderling geregeld met de verzekeringsmaatschappij.

Specifieke wensen voor de begrafenis

Een begrafenis heeft altijd één officiële opdrachtgever. Deze bepaalt hoe de dienst ingevuld wordt, in samenspraak met de uitvaartondernemer. Als u de officiële opdrachtgever bent dan kunt u de invulling laten afhangen van specifieke wensen van de overledene en andere wensen van u en andere nabestaanden. U bepaalt zelf hoe groot of klein de dienst wordt. De enige verplichting die u heeft is een kist of lijkwade. Daarnaast mag u regelen wat u wilt. De gebruikelijke dingen zijn rouwvervoer, bloemen, catering en een locatie voor de dienst. Daarnaast kunt u ook zelf bepalen wat voor muziek u wilt, u zou bijvoorbeeld live muziek kunnen regelen voor de begrafenis.

Live muziek en een persoonlijk lied

Muziek is een belangrijk onderdeel van een begrafenisdienst. De meeste mensen kiezen hiervoor nog steeds voor muziek van een cd, maar steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden van live muzikanten op een begrafenis. Live muziek zorgt voor nog meer sfeer en raakt de aanwezigen echt. Dat geldt zeker wanneer u een persoonlijk lied door mij laat schrijven en spelen.

Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaartsinger-songwriter. Door persoonlijke liedjes voor u te schrijven en spelen hoop ik u te kunnen steunen bij het afscheid en het verwerken van uw verlies. Het kan zijn dat u ongeneeslijk ziek bent en u wilt op een mooie persoonlijke manier afscheid nemen van uw dierbaren. Laat mij dan een lied voor u schrijven en zingen. Dat kan ik natuurlijk ook doen voor nabestaanden die een mooi persoonlijk lied willen horen over degene die ze zoveel zullen gaan missen. Neemt u rustig een kijkje op mijn website, ik bied u verschillende mogelijke diensten aan. Komt u er niet uit of wilt u iets speciaals? Neem dan contact met mij op via het contactformulier. Ik zal dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?