Hoe maak ik een rouwadvertentie?
26 januari 2021 

Hoe maak ik een rouwadvertentie?

Wanneer een naaste van u overleden is, dan is het gebruikelijk om dit te delen met anderen door middel van een rouwadvertentie. Deze kennisstelling geven de mensen die hem of haar kenden de mogelijkheid om nabestaanden te condoleren, de uitvaart te bezoeken, maar ook om te herdenken en rouwen. Een rouwadvertentie is tevens een mooie manier om de overledene te eren. Een rouwadvertentie kan op verschillende manieren gecommuniceerd worden. In dit artikel worden de mogelijkheden besproken en wordt antwoord gegeven op de vraag: Hoe maak ik een rouwadvertentie?

Een rouwadvertentie in de krant

Rouwadvertenties worden nog altijd het meest in de krant geplaatst. Als u een advertentie wilt plaatsen dan dient u eerst een keus te maken voor de geschikte krant. Stel uzelf daarbij de volgende vragen:

 • Welke krant las de overledene en wordt het meest door de mensen gelezen waar de overledene mee om ging?
 • Was de overledene landelijk, regionaal of lokaal bekend?
 • Wat zijn de kosten voor de advertentie?
 • Hoeveel mensen zullen naar de uitvaart komen door het plaatsen van een advertentie?

Er wordt ook nog wel eens gekozen voor een rouwadvertentie in een lokaal huis-aan-huisblad. Dat is een voordelige oplossing, zeker wanneer de overledene vooral lokaal bekend was.

waar op letten maken rouwadvertentie

De rouwadvertentie op internet

Er bestaan websites waar u een rouwadvertentie kunt plaatsen. Denkt u dan aan websites zoals: Mensenlinq, Memori en Sterrenhemel. Steeds vaker kiezen mensen voor deze oplossing, waarschijnlijk omdat er steeds minder mensen de krant lezen.

Vanwege dit feit kunt u er ook voor kiezen om via social media een rouwadvertentie te plaatsen. Misschien voelt dit vreemd om te doen, maar het geeft wel het gewenste effect, want het bericht zal veel mensen bereiken die de overledene kennen.

Hoe schrijf ik een rouwadvertentie?

Een mooie rouwadvertentie schrijven is niet makkelijk. Gelukkig staat u hier niet alleen in, een uitvaartverzorger kan u erbij helpen als u dat wenst. Er bestaan ook speciale bedrijven die u kunt inschakelen om de advertentie op te stellen.

Over het algemeen wordt een rouwadvertentie als volgt opgesteld:

 • Een toepasselijke tekst, gedicht of spreuk;
 • Het bericht dat iemand overleden is met voor- en achternaam;
 • De geboortedatum, de dag en de locatie van overlijden;
 • Namen van directe nabestaanden;
 • Eventuele uitnodiging voor, en aankondiging van, uitvaart.

De krant waarin u de advertentie laat plaatsen zal u waarschijnlijk bepaalde richtlijnen meegeven waaraan de advertentie moet voldoen.

Hoe de rouwadvertentie er precies uit komt te zien dat is geheel aan u persoonlijk. U mag daar best creatief in zijn. U kunt eventueel overleggen met de medewerkers van de krant en de uitvaartverzorgers. Leg duidelijk uw wensen uit.

Gebruik van symbolen in een rouwadvertentie

Omdat een rouwadvertentie over het algemeen vrij kort en beknopt is, worden er vaak symbolen gebruikt. Een symbool kan vaak meer zeggen over een persoon dan in korte woorden mogelijk is. Misschien kunt u uw speciale band met de overledene duidelijk maken door een symbool te gebruiken? Hieronder staan enkele voorbeelden van symbolen die u eventueel als inspiratie kunt gebruiken:

 • Ster: hoop, hemel en nieuw leven;
 • Twee ringen: verbondenheid;
 • Roos: liefde;
 • Vlinder: vrijheid, teken van verandering en plezier;
 • Kruis: geloof en het eeuwige leven;
 • Engel: vrede, hoop en liefde;
 • Witte duif: vrede, liefde en onschuld.

In sommige gevallen wordt er ook voor een symbool of afbeelding gekozen die veel te maken had met de overledene. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een voetbal of een auto. Wat ook nog wel eens gedaan wordt, is het plaatsen van een foto van de overledene op de rouwadvertentie.

Een persoonlijk lied voor de overledene

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om een goede rouwadvertentie te kunnen plaatsen. Er komt heel veel kijken bij het regelen van een uitvaart. Heeft u bijvoorbeeld al gedacht aan wat voor muziek u gaat gebruiken tijdens de ceremonie? Muziek van een cd of misschien toch live muziek? Ik bied u de mogelijkheid om een persoonlijk lied over de overledene op de uitvaart te spelen. Mijn naam is Maurice Mulderij en ik ben uitvaart singer-songwriter.

Het lied over de overledene schrijf ik aan de hand van uw informatie. Daarna speel en zing ik het live op de uitvaart. Wilt u weten wat voor soort liedjes ik zing? U kunt mij vinden op Spotify!

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?