Wat is het verschil tussen een begrafenis en een crematie?
26 januari 2021 

Wat is het verschil tussen een begrafenis en een crematie?

Wanneer een persoon is overleden dan zal er vanzelfsprekend een uitvaart volgen. Voor de uitvaart kan gekozen worden voor een begrafenis of een crematie. Het overlijden van een dierbare van u is een ingrijpende gebeurtenis, zeker wanneer deze persoon dichtbij u stond. Misschien is de keus wel aan u of uw naaste gecremeerd of begraven moet worden. Dan is het handig om de verschillen te weten tussen een crematie, een begrafenis en een uitvaart.

Wat is een uitvaart?

Een uitvaart kunt u zien als een algemene term voor het afscheid nemen van iemand die overleden is. Een crematie en een begrafenis zijn dus beide een uitvaart. Een uitvaart is eigenlijk het gehele proces en het bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerste zal het lichaam worden opgebaard. Familie en naasten nemen dan voor de laatste keer afscheid van hun dierbare. Na de openbaring volgt het afscheid nemen door een herdenking in een zaal of kerk. Er worden toespraken gehouden en muziek gespeeld. Hierna volgt de werkelijke begrafenis of de crematie. In veel gevallen wordt daarna nog een receptie gehouden.

De uitvaart is dus het gehele proces, welke meerdere dagen kan duren. De begrafenis of crematie is slechts een onderdeel ervan. Ze beschrijven de manier waarop het lichaam van de overledene wordt verplaatst.

Wat is een begrafenis?

Bij een begrafenis wordt de overledene onder de grond begraven. Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een begrafenis kiezen. De meeste mensen kiezen ervoor, omdat er een graf achterblijft dat bezocht kan worden. Andere kiezen voor begraven, omdat ze de verbranding bij een crematie een naar idee vinden.

Een begrafenis vindt plaats op een begraafplaats. Iedereen mag zelf aangeven op welke begraafplaats hij of zij begraven wil worden. U kunt dat van te voren laten vastleggen. In andere gevallen zal dat worden besproken door de nabestaanden en/of de uitvaartonderneming. Er bestaan veel verschillende begraafplaatsen, u kunt zelfs kiezen voor een natuurbegraafplaats. Een nadeel van een begrafenis is dat het veel duurder is dan een crematie. U betaalt niet alleen meer voor de begrafenis zelf, maar u moet ook voor de plaats van het graf betalen. Meestal betaalt u een bepaald bedrag per decennium.

Wat houdt een crematie in?

Het verschil tussen een crematie en een begrafenis zit in de manier waarop de kist wordt verplaatst. Bij een begrafenis wordt deze onder de grond geplaatst, bij een crematie wordt de kist in een oven gedaan. In deze oven wordt de kist met het lichaam van de overledene verbrand. De as die overblijft kunt u meenemen naar huis in een urn. U kunt deze as op een speciale plaats uitstrooien, of u kunt een beetje van de as laten verwerken in een sieraad. Er zijn echter regels voor het verstrooien van as, dit mag u niet overal doen.

De invulling van de uitvaart

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om te bepalen of u een crematie of begrafenis wilt. Ook de verdere invulling van de uitvaart bepaalt u zelf. Wilt u een grote herdenking met veel gasten, of houdt u het liever klein? In zo’n geval kunt u een kleine bijeenkomst houden met uw directe naasten. De keus is geheel aan u. Steeds meer mensen kiezen voor live muziek tijdens de uitvaart. Klinkt dit als iets wat u wel zou willen? Dan kan ik u daarbij helpen!

Ik ben Maurice Mulderij, uitvaart singer-songwriter. Niet alleen zou ik stemmige pianomuziek kunnen spelen op de uitvaartdienst, ik zou ook een persoonlijk lied voor u kunnen schrijven en spelen. Dit lied schrijf ik aan de hand een In memoriam, aangevuld met informatie van u. U kunt kiezen voor een lied op een bestaande melodie van mij, maar ik kan ook een geheel nieuwe melodie componeren die u mooi vindt.

Heeft u interesse in een persoonlijk lied op de uitvaart? Kijk dan rustig naar de verschillende diensten en maak uw keuze. Komt u er niet uit of heeft u speciale wensen? Neem dan contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?