Hoeveel dagen zitten er tussen overlijden en uitvaart?
22 januari 2021 

Hoeveel dagen zitten er tussen overlijden en uitvaart?

Wanneer iemand overleden is, dan moet de uitvaart uiterlijk plaatsvinden op de zesde werkdag na het overlijden. De Wet op de Lijkbezorging luidt dat het in Nederland verplicht is om een overledene binnen deze zes werkdagen te begraven of cremeren. De uitvaart mag echter niet eerder dan 36 uur na overlijden plaatsvinden.

De termijn van 36 uur heeft een aantal redenen. Een van die redenen is dat in sommige gevallen de politie voldoende tijd moet krijgen om strafrechtelijk onderzoek te doen. Dit wordt gedaan in geval van een onduidelijke doodsoorzaak. Een andere reden is dat nabestaanden genoeg tijd moeten hebben om een begrafenis of crematie te regelen.

Er zijn redenen om uitstel te vragen voor een uitvaart, bijvoorbeeld als er familie in het buitenland woont die de dienst wil bijwonen. In bepaalde gevallen wordt dit uitstel dan ook goedgekeurd. Als u hier meer informatie over wilt, dan kunt u op de website van de Rijksoverheid alle regels vinden voor een uitvaart.

Op welke dag na het overlijden wordt de uitvaart gehouden?

Vanwege de ruime tijd tussen 36 uur en 6 dagen na overlijden, bestaat er geen vaste dag waarop een uitvaart moet worden gehouden. De dag wordt daarom bepaald in samenspraak met nabestaanden en de uitvaartonderneming, natuurlijk binnen de wettelijke termijn. Uitvaarten worden alleen op werkdagen gehouden, daarom kan er redelijk wat tijd zitten tussen het overlijden en de uitvaart.

Wanneer iemand bijvoorbeeld op een vrijdag overlijdt, dan moet hij of zij uiterlijk begraven of gecremeerd worden op de tweede maandag na het overlijden. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er feestdagen bijkomen. In sommige gevallen duurt het dan tien dagen voordat de uitvaart gehouden wordt.

aantal dagen tussen overlijden en begrafenis

Het belang van de tijd tussen overlijden en uitvaart

De tijd tussen overlijden en uitvaart kan heel belangrijk zijn voor de rouwverwerking van nabestaanden. Het is daarom verstandig om goed na te denken hoe snel u de uitvaart wil laten houden. In bepaalde gevallen is het goed voor de nabestaanden om rustig afscheid te kunnen nemen van hun dierbare. Het zien van de overledene kan helpen bij de bewustwording. Het is tevens het begin van berusting en rouwverwerking.

Een persoonlijk lied voor de uitvaart

Een uitvaart is een aangrijpende, maar zeer belangrijke gebeurtenis voor nabestaanden. Tijdens de uitvaart neemt u voor de laatste keer afscheid van uw dierbare. Door dit op een mooie manier te doen neemt u waardig afscheid van de overledene. Afscheid nemen is tevens erg belangrijk om goed om te kunnen gaan met het verlies. Een mooie uitvaartdienst kan daar heel goed bij helpen. Tijdens een dienst worden toespraken gehouden met muzikale intermezzo’s. Heeft u echter wel eens gehoord van de mogelijkheid om gebruik te maken van live muziek?

Steeds vaker kiezen mensen voor live muziek tijdens een uitvaart. De beleving van de muziek wordt intenser wanneer dit live uitgevoerd wordt. Voor veel mensen is muziek een belangrijke onderdeel van het leven. Hoe mooi zou het zijn om het een onderdeel te laten zijn van het afscheid nemen van een dierbare? Laat mij u daarbij helpen!

Ik ben Maurice Mulderij, uitvaart singer-songwriter. Aan de hand van uw informatie schrijf ik een persoonlijk lied en voer deze live uit tijdens de uitvaart. Tevens zou ik de muziek kunnen verzorgen tijdens de rest van de uitvaart. Denkt u dan bijvoorbeeld aan rustige pianomuziek tijdens het binnentreden van de zaal.

Op mijn site staan mijn verschillende diensten aangegeven. U kunt kiezen uit drie vaste pakketten, maar u kunt ook kiezen voor maatwerk. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?