Wat is de betekenis van een witte roos op een begrafenis?
28 januari 2021 

Wat is de betekenis van een witte roos op een begrafenis?

Er wordt wel eens gezegd dat bloemen een verhaal vertellen. In sommige gevallen kunt u met bloemen meer zeggen dan u in woorden kunt uitdrukken, of ze benadrukken wat u te zeggen heeft. Dit is de reden waarom mensen rouwbloemen geven aan nabestaanden wanneer iemand overleden is. Het uitkiezen van een rouwboeket kan best lastig zijn. Bloemen hebben namelijk vaak een bepaalde betekenis. Wanneer u op de hoogte bent van deze betekenis dan kan het de keus makkelijker maken.

Een bloem die vaak te zien is op begrafenissen is de witte roos. Waarom wordt er vaak voor deze bloem gekozen? Wat is de betekenis? In dit artikel kunt u er alles over lezen.

De roos als symbool

Waarschijnlijk wist u wel dat de roos een symbool voor liefde is. De roos wordt daarom vaak gegeven aan iemand om zijn of haar liefde te betuigen, bijvoorbeeld op Valentijnsdag.
Liefde kunt u ook tonen voor iemand die u wilt steunen na het verlies van een dierbare. Misschien was de overledene iemand waar u veel van hield, of waren rozen zijn of haar lievelingsbloemen. Daarom worden rozen ook vaak gebruikt op uitvaartceremonies. Rozen bestaan in verschillende kleuren. In rouwboeketten worden ook soms zwarte rozen gebruikt als teken van rouw. Een gebroken steel van een roos is een symbool van overlijden.

De geschiedenis van de witte roos

Wit is de kleur van puurheid, daarom werd de witte roos vroeger gezien als het symbool voor de liefde. In de laatste decennia is de witte roos echter voorbij gestreefd als teken van liefde door de rode roos. De witte roos staat echter nu nog altijd bekend als symbool voor puurheid, onschuld en nederigheid.

De witte roos wordt echter ook al lange tijd gebruikt bij begrafenissen. Andere betekenissen van de witte roos zijn namelijk eerbied en herinnering. Om hun dierbare te eren, respecteren en herinneren wordt er door nabestaanden vaak een witte roos neergelegd op de kist van de overledene.

witte roos

De betekenis van een witte roos

Een witte roos heeft dus niet één standaard betekenis. Het hangt af van de situatie en van de degene aan wie de roos wordt gegeven. Een witte roos op een bruiloft symboliseert een nieuw begin, een witte roos op een begrafenis betekent het eren, herinneren en afscheid nemen van de overledene.

Witte rozen op de begrafenis

Als u een rouwboeket wilt schenken aan iemand die overleden is of aan hun nabestaanden, dan mogen daar best witte rozen in verwerkt worden. De witte roos heeft een mooie betekenis die waardig is voor overlijden. Bent u een nabestaanden en wilt u op een mooie manier afscheid nemen van uw dierbare? Dan kan het een goed idee zijn om witte rozen uit te delen aan de aanwezigen op de begrafenis. Deze kunnen op het graf gelegd worden na de ceremonie, of gegooid worden op de kist wanneer deze in het graf afgedaald is. De witte rozen zeggen veel zonder woorden, ze staan symbool voor het eren en herinneren van uw dierbare.

Wilt u nog meer betekenis en symboliek op de uitvaart of begrafenis? Dan zou u bijvoorbeeld een lied kunnen laten schrijven over uw dierbare.

Uitvaartsinger-songwriter

Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben singer-songwriter en theatermaker. Het schrijven van liedjes is één van mijn passies, vooral breekbare liedjes met veel melancholie. Nadat ik een dierbare ben verloren ben ik mij ook gaan richten op het schrijven van liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden. Ik wil deze mensen graag helpen.

Steeds meer mensen kiezen voor live muziek op de uitvaart of begrafenis. Muziek dat live gespeeld wordt biedt nog meer emotie en connectie. Een lied dat persoonlijk geschreven wordt kan veel steun betekenen en een waardig afscheid bieden. Het lied schrijf ik op basis van uw informatie.

Heeft een witte roos veel betekenis voor u of de overledene? Dan kan ik dit in de tekst verwerken. Dit is slechts een voorbeeld. Het lied zing ik live tijdens de uitvaartceremonie, tevens kan ik voor stemmige pianomuziek zorgen op andere moment van de uitvaart. Op mijn website worden alle mogelijkheden beschreven. Heeft u interesse? Neem dan contact met mij op.uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?