Sommigen mensen vinden het geven van een begrafenisspeech te pijnlijk, vooral als de dood onverwacht was of de overledene nog erg jong was. In zo’n geval kan een ander familielid of vriend de speech houden. Ook zou iemand van de uitvaartdienst of een geestelijke dat kunnen doen. Dan zullen deze alvorens de ceremonie start een aantal vragen aan u stellen om een goede speech te kunnen opstellen.
Het is niet verplicht om een begrafenisspeech te houden, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de dienst. De aanwezigen kennen meestal slechts een deel van het leven van de overledene. Door de speech kunnen ze een nog beter beeld krijgen. U kunt een licht werpen op hoe hij of zij was als mens. De speech is ook de gelegenheid om uw liefde te delen voor degene waar u afscheid van neemt en kan anderen, die de overledene ook kenden en liefhadden, helpen om hun verdriet te verwerken. Een begrafenisspeech houden kan heel moeilijk zijn, maar het kan voor uzelf en anderen wel heel belangrijk zijn. Vooral het begin blijkt voor velen een drempel te zijn, want hoe begint u een begrafenisspeech?
Hoe begin ik een begrafenisspeech?
De meeste mensen vinden het lastig om een speech te geven, laat staan op een begrafenis. Als eerste is het belangrijk dat u zich voorbereidt op de speech. Oefen de speech regelmatig in uw hoofd en hardop. De drang om u snel door de toespraak heen te snellen is natuurlijk, maar probeer deze vooral te onderdrukken. Lees uw speech langzaam en duidelijk, zodat iedereen goed kan horen wat u te zeggen hebt.
Begin de begrafenis altijd door uzelf te introduceren; wat is uw naam en wat is uw relatie met de overledene? Bent u directe familie van de overledene, dan is het goed om hierna de aanwezigen te bedanken voor hun komst. Het kan zijn dat er mensen zijn die lang gereisd hebben om bij de begrafenis te zijn.
De structuur van de begrafenisspeech
Er bestaan geen strikte richtlijnen waar een begrafenisspeech aan moet voldoen. Maar wanneer u niet weet waar u moet beginnen, dan kunnen richtlijnen wel handig zijn. U zou de speech kunnen opbouwen door een soort brief te schrijven aan de overledene. De beste begrafenisspeech is vaak heel persoonlijk. Een brief schrijven kan u daarbij helpen.
Om het persoonlijk te houden en herinneringen op te wekken, kunt u bijvoorbeeld oude fotoalbums doorbladeren. U zou ook brieven of e-mails kunnen lezen, of op een social media kanaal van de overledene kunnen kijken. Door dit te doen komt u misschien op gebeurtenissen die u allang vergeten was, maar die wel tekenend waren voor de persoonlijkheid van de overledene.
Hou bij het schrijven van de speech een chronologische volgorde aan. Dat houdt het makkelijk voor u en tevens voor de gasten van de begrafenis die naar u luisteren. Iemand eren hoeft natuurlijk niet perse in de vorm van een toespraak. U zou ook een gedicht kunnen voorlezen of een deel uit de bijbel. Wanneer u muzikaal bent zou u zelfs muziek kunnen spelen of een lied zingen. Wilt u zelf niet zingen of spelen, maar vindt u een muzikaal eerbetoon wel een passend afscheid? Neem dan contact op met een uitvaartsinger-songwriter.
Neem passend afscheid met een persoonlijk lied
Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaartsinger-songwriter. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om afscheid te moeten nemen van een dierbare. Daarom heb ik de stap genomen om, naast mijn werk als muzikant en theatermaker, mij te richten op het schrijven van liedjes voor ongeneeslijke zieke mensen en nabestaanden.
Aan de hand van een In memoriam en aanvullende informatie schrijf ik een persoonlijk lied. Deze kom ik hierna live spelen op de uitvaart. Het geven van een speech kan heel moeilijk zijn. Niet alleen is het lastig om de juiste woorden te vinden, maar natuurlijk kunnen emoties u ook parten spelen. Laat mij u helpen en een lied uit uw naam schrijven en spelen. Neemt u gerust contact met mij op; samen zorgen wij voor die waardige en passende begrafenisspeech.