Een veelgebruikte tekst op een rouwkaart is: Woorden schieten tekort. Zo voelt het voor de meeste mensen ook. Want hoe kan het verlies van een dierbare nu onder woorden gebracht worden? Gelukkig hoeft het condoleren niet zo moeilijk te zijn, want een gebaar van medeleven wordt bijna altijd gewaardeerd door de nabestaanden. Het maakt meestal niet uit wat u zegt, of hoe u condoleert, via een kaart of persoonlijk.
Wilt u iemand die een dierbare is verloren sterkte wensen en condoleren? Dan bestaan er verschillende manieren waarop u dat kunt doen zoals:
- Een kaart met uw medeleven sturen;
- Telefonisch condoleren en sterkte wensen;
- De nabestaanden persoonlijk condoleren op de condoleance of uitvaart.
Wat schrijft u op een condoleance kaart?
Wilt u iemand condoleren en sterkte wensen met een condoleance kaart? De meeste kaarten zijn voorzien van een mooie tekst. Dit kan u al helpen wanneer u moeite heeft om de juiste woorden te vinden. Het geeft nabestaanden echter een goed gevoel wanneer u iets persoonlijks op de kaart schrijft. Laat de toon die u gebruikt afhangen van hoe uw relatie was met de overledene en/of nabestaanden. Wilt u meer schrijven dan op een condoleance kaart past? Dan kunt u ook een brief sturen om uw medeleven te uiten.
Als u moeite heeft om de juiste woorden te vinden dan zijn er meerdere oplossingen. Gebruik bijvoorbeeld een regel uit een lied die veel betekenis voor u heeft. Of zoek een bestaand gedicht of vers. Natuurlijk wordt een persoonlijke tekst zeer gewaardeerd. Een korte zin zoals “Ik wens jullie heel veel sterkte” of “Ik ben in gedachten bij u/je/jullie”, zal de nabestaanden al veel steun geven.
Condoleren via de telefoon
Het kan voorkomen dat een bekende van u overlijdt, maar u kunt niet naar de uitvaart komen. Kent u de nabestaanden ook goed? Dan doet u er goed aan om deze persoonlijk te bellen om te condoleren. Een uitvaart of begrafenis heeft veel om handen, het kan dus zijn dat de nabestaanden het erg druk hebben en dat het telefoontje niet goed uitkomt. Het is daarom verstandig om te vragen of het telefoontje gelegen komt. Anders kunt u altijd wachten tot na de uitvaart. Ook zou u een condoleance kaart kunnen sturen waarin u aangeeft dat u niet aanwezig kunt zijn en dat u belt wanneer de rust iets teruggekeerd is.
Wat zegt u als u iemand wilt condoleren?
Op een condoleance ontmoet u alle nabestaanden van de overledene. De familie, vrienden en bekenden. Wanneer u de nabestaanden goed kent dan kunt u iets persoonlijks zeggen, als u zich ten minste kunt uitdrukken. Niet alles is in woorden uit te drukken dus een omhelzing mag ook, daar zegt u ook heel veel mee.
De teksten “Gecondoleerd met uw verlies”, Sterkte in deze moeilijke tijd” of “Mijn innige deelneming” zijn altijd goed om te gebruiken om te condoleren. U hoeft niet bang te zijn als u niet uit uw woorden komt. De nabestaanden ontwijken uit angst om iets verkeerd te zeggen is veel pijnlijker. Wanneer u uw hart laat spreken, dan kunt u bijna niets verkeerd zeggen. Gebruik echter geen uitspraken waarmee u de situatie wilt verzachten zoals: “Het is beter zo”. U medeleven kunt u ook uiten door te simpelweg uit te spreken dat u niet weet wat u moet zeggen. De nabestaande zal dit herkennen en waarderen.
Afscheid nemen met een lied
Het verlies van een dierbare is vaak moeilijk onder woorden te brengen. Daarom vinden veel mensen het vaak zo moeilijk om nabestaanden op juiste wijze te condoleren. Hoe kunnen woorden nu uitdrukken wat u voelt en hoe u de nabestaanden zou willen steunen?
De juiste woorden vinden en vormen in een lied is mijn talent en passie. Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaart singer- songwriter. Aan de hand van informatie van de nabestaanden, zoals een In memoriam, schrijf ik een persoonlijk lied die ik live laat horen tijdens de uitvaart. Daarbij begeleid ik mezelf op piano. Muziek kan heel belangrijk zijn, zeker wanneer het gaat om verwerken en rouwen. Een persoonlijk lied is een prachtige manier om afscheid te nemen van uw dierbare. Wilt u zo’n lied door mij laten schrijven? Neem dan contact met mij op.