Wat is de etiquette op een begrafenis?
10 februari 2021 

Wat is de etiquette op een begrafenis?

Niemand gaat voor zijn of haar plezier naar een begrafenis. Het is daarom altijd een moeilijk en pijnlijk moment om een rouwkaart te ontvangen. Niet alleen vanwege het verlies van een familielid, vriend of bekende, ook vanwege het feit dat u zich ongemakkelijk kunt voelen op een uitvaart. Want hoe moet u zich gedragen op een begrafenis? Wanneer moet u iemand condoleren? Wat zijn de regels ook alweer? In dit artikel kunt u alles lezen over de etiquette op een begrafenis.

Uw uiterlijke verschijning

Vroeger was het wat kleding en uiterlijke verschijning makkelijk; op een begrafenis verscheen men in zwarte en sobere kleding. Tegenwoordig is dit niet meer vanzelfsprekend, de regels hiervoor zijn veel soepeler geworden. In de meeste gevallen wordt er door de nabestaanden bepaald wat de dresscode voor de begrafenis is. Dit wordt dan aangegeven op de uitnodiging voor de begrafenis of uitvaart. Staat er niets aangegeven, dan kunt u het best kiezen voor kleding in een donkere kleur. Heeft u twijfels hierover? Dan kunt u altijd iemand van de familie vragen, dit zal alleen maar gewaardeerd worden.

etiquette begrafenis

Hoe werkt het condoleren?

Het tonen van uw medeleven aan de familieleden is een moment dat op iedere uitvaart aan bod komt. Het moment van condoleren verschilt echter per uitvaart. In sommige gevallen wordt er een dag voor de begrafenis een condoleance gehouden. Dit is een speciaal moment, vaak in de avond, dat de familie bijeenkomt om condoleances aan te nemen van familie, vrienden en bekenden. Dit is een vrij traditionele manier van condoleren. De nabestaanden zullen in een rij opgesteld staan zodat u ze één voor één kunt condoleren.

In andere gevallen vindt het condoleren plaats na het begraven van de overledene, tijdens het bijeenkomen in een zaal. Dit is een vrijere en lossere manier van condoleren. Als u niet zo goed weet wanneer of hoe u moet condoleren dan kunt u de volgende dingen doen.

Wat doet de rest van de aanwezigen? Gaan ze onmiddellijk naar de directe familieleden om te condoleren of wachten ze?

Als u één van de directe nabestaanden bent, dan kunt u een afspraak maken met de begrafenisondernemer hoe u de condoleance wilt hebben. Hij of zij kan dan de aanwezigen hiervan op de hoogte brengen.

Wanneer u iemand persoonlijk gaat condoleren dan is het belangrijk om medeleven te hebben met de nabestaanden. In de meeste gevallen hebben de nabestaanden geen behoefte aan hele lange gesprekken, hou het daarom kort. Maak uw medeleven met gevoel duidelijk, geef een hand, een knikje met uw hoofd of een korte knuffel. Een korte, maar krachtige betuiging van medeleven is het best. Er zijn immers nog meer mensen die de nabestaanden willen condoleren.

Moet ik bloemen geven?

Het geven van bloemen of een andere gift is een keus van uzelf, behalve als de familie aangeeft dat bloemen ongewenst zijn op de begrafenis. Dat wordt dan aangeven op de uitnodiging of in een rouwadvertentie. Uw komst is de grootste gift die u de nabestaanden kunt geven.

In de meeste gevallen nemen mensen bloemen mee, dat is bijna altijd goed. Veel bloemen hebben een bepaalde betekenis waardoor u een extra boodschap mee kunt geven. U kunt hiermee rekening houden wanneer u een rouwboeket koopt. Neemt u bloemen mee hou dan rekening met de volgende etiquette:

  • Leg uw bloemen neer naast de kist. De kist zelf is voor de bloemen van nabestaanden.
  • Wilt u bloemen sturen? Stuur deze dan naar de plek waar de overledene ligt opgebaard of het adres op de rouwkaart.

Muziek voor de begrafenis

De etiquette voor een begrafenis verschilt dus erg per uitvaart. Tegenwoordig zijn de meeste begrafenissen niet zo sober meer als vroeger. Ook wat betreft muziek wordt er steeds meer gekozen voor persoonlijke smaak en invulling. Zo is het heel populair om live muziek op de begrafenis te hebben. Muziek die live gespeeld wordt zorgt voor extra sfeer, het komt nog meer binnen bij mensen.

Een ander mogelijkheid bied ik u; een geheel persoonlijk lied geschreven voor uw dierbare. Deze schrijf ik voor u en speel het live op de begrafenis. Heeft u hier interesse in of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?