Niet alles is onder woorden te brengen, vooral als het om emotie en gevoel gaat. Bij het overlijden van iemand komen er een hoop emoties kijken. Rituelen zijn zeer geschikt om de juiste gevoelens op te roepen en uiting te geven aan emoties. Dit kunnen hele kleine rituelen zijn, zoals een kaars aansteken, maar ook hele grote, zoals een militaire begrafenis. Bij een ritueel gaat het echter niet om het gebaar, maar om het moment en de intentie die u er in legt.
Mooie rituelen tijdens een opbaring
Ook in de dagen voor een begrafenis worden er vaak bepaalde rituelen gehouden. De overledene kan thuis of in een uitvaartcentrum opgebaard liggen. Ligt de overledene thuis dan kunnen de volgende rituelen erg mooi zijn:
Bezoek de overledene, alleen of met familie, en;
- lees een tekst voor of deel een herinnering;
- noem een mooie eigenschap van de overledene;
- steek in de ochtend een kaars aan en blaas deze s ’avonds uit;
- schrijf uw gedachten op, lees deze voor en leg het bij de overledene;
- heeft u jonge kinderen, laat deze dan een tekening maken en bij de overledene leggen;
- zet de favoriete muziek op van de overledene;
- zing een lied, dit vinden vooral kinderen fijn om te doen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de overledene in een uitvaartcentrum ligt opgebaard. U kunt er dan niet dagelijks heen, maar bovenstaande rituelen kunt wel op een geschikt moment doen die u bespreekt met de uitvaartonderneming. De onderneming zal de overledene altijd op een mooie plek opbaren. Deze plek mag u in de meeste gevallen zelf inrichten met kaarsen en bloemen, maar bijvoorbeeld ook met tekeningen of gedichten.
Mooie begrafenis rituelen
Ook tijdens de begrafenis zelf is het een mooi ritueel om kaarsen aan te steken. Het kan bijvoorbeeld een mooi ritueel zijn om iedere spreker na de toespraak een kaarsje te laten aansteken en op de kist te zetten. Heeft iedereen gesproken dan zouden alle gasten hetzelfde kunnen doen. Als laatste groet ontstaat er dan een zee van lichtjes.
Een ritueel dat nog altijd veel gedaan wordt tijdens een begrafenis is het zand strooien op de kist wanneer deze afdaalt in het graf. U kunt in plaats van zand ook bloemen strooien. U kunt bijvoorbeeld aangeven op de rouwkaart dat mensen een enkele bloem meenemen, maar u kunt hier natuurlijk ook zelf voor zorgen.
Wanneer een jong kind is overleden, is het een mooi ritueel om knuffels neer te leggen op het graf. U kunt natuurlijk altijd als ouder aangeven of u hier behoefte aan heeft.
Kaarsen, zand, bloemen, knuffels of het oplaten van ballonnen zijn vrij algemene rituelen tijdens een begrafenis. Maar steeds vaker worden er door mensen persoonlijke rituelen gedaan.
Een persoonlijk ritueel bij een begrafenis
Er worden door steeds meer mensen persoonlijke rituelen gehouden tijdens een begrafenis. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld een dans door een balletdanser bij het graf van iemand die erg veel van ballet hield.
Wilt u ook zo’n persoonlijk ritueel op de begrafenis? Wat dacht u dan van een persoonlijk lied? Een lied dat speciaal voor u geschreven wordt? Deze wordt dan live ten gehore gebracht op de begrafenis. Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben singer-songwriter en theatermaker. Daarnaast schrijf ik liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden. Aan de hand van uw informatie schrijf ik een lied voor u persoonlijk, maar ook een In memoriam geeft mij vaak al voldoende houvast om een mooi lied te kunnen schrijven.
Op mijn site kunt u de verschillende diensten nalezen die ik bied. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lied op één van mijn bestaande melodieën, maar ik kan ook een geheel nieuwe melodie voor u schrijven. Tevens zou u ervoor kunnen kiezen om het lied op te laten nemen in een professionele studio met meerdere instrumenten. U krijgt dan de digitale opname van het lied en het lied op cd. U mag zelfs bij deze opnames aanwezig zijn als u dat wenst. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Heeft u interesse of speciale wensen? Neemt u dan contact met mij op.