Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste te woorden te vinden bij het condoleren van nabestaanden. Verlies en emoties zijn immers maar moeilijk in woorden te uiten. Ook vinden we het vaak lastig om te bepalen of we persoonlijk contact op moeten nemen of een kaart moeten sturen. Als we contact opnemen, wat moet u dan zeggen? Dit artikel is een steuntje die u vast kunt gebruiken.
Wat moet ik zeggen als iemand overleden is?
We geven u enkele voorbeelden van teksten die u kunt zeggen bij het condoleren van nabestaanden. Dit zijn slechts voorbeelden, u kunt deze als leidraad gebruiken en in uw eigen woorden omzetten.
- Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”.
- “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”.
- “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”.
- “Ik denk aan je en leef met je mee”.
- “Hij/zij zal altijd in ons hart zijn”.
- “We hebben zoveel herinneringen samen, die zullen me altijd bijblijven”.
- “Ik ben er voor je als je een schouder nodig hebt”.
Het kan vaak moeilijk lijken om uw gevoel in de juiste woorden uit te drukken, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Wees uzelf en spreek uw gevoel uit. De nabestaande zal uw gemeende woorden aanvoelen als steun, daar gaat een condoleance om.
Wanneer kunt u het beste reageren?
U kunt op verschillende manieren te horen krijgen dat een dierbare van u overleden is. Meestal gebeurt dat via een overlijdenskaart, maar u kunt het ook in de krant lezen of u hoort het via een kennis. Het maakt niet uit wanneer u op de hoogte gebracht wordt van het overlijden, maar u kunt het best zo snel mogelijk een reactie sturen. Wanneer u hiermee wacht zal er een drempel opdoemen die steeds hoger wordt.
Een condoleance kaart of contact opnemen?
Wanneer iemand overleden is kunt u op verschillende manieren condoleren; door een kaart te sturen, een rouwboeket of u belt persoonlijk op. Hoe u dit doet hangt af van hoe u met de nabestaanden en overledene omging. Kent u de nabestaanden niet zo goed? Dan volstaat een kaart.
Heeft u wel een goede relatie met de nabestaanden, dan kunt u het best persoonlijk contact opnemen. Een troostende stem van een bekende kan een rouwend persoon heel veel goed doen. Persoonlijk contact is tevens de beste keus als u de nabestaande goed kent, maar de overledene niet.
Wat kan ik beter niet zeggen als iemand overleden is?
Vaak is het de angst om het verkeerde te zeggen de grootste angst voor mensen die een nabestaande willen condoleren. Het is ook niet makkelijk om iemand op de juiste manier sterkte te wensen. Wanneer u recht uit uw hart spreekt, komt het meestal het best over. Er zijn echter een aantal dingen die u het best niet kunt zeggen of doen:
- Geen condoleance sturen of geen contact opnemen. Een kaart sturen met een standaard boodschap op de voorkant volstaat al.
- Zeg geen dingen zoals: “Hij/zij is beter af zo” of “Alles komt wel goed”. Positief proberen te zijn en rationaliseren komen op zo’n moment niet over.
- Betrek het verlies niet op uzelf. Trek dus niet alle aandacht naar u toe, het gaat op zo’n moment niet om u.
- Iedereen verwerkt verlies op hun eigen manier. Geef daarom geen ongewenst advies over rouwen.
- Biedt geen hulp aan als u het niet echt meent. Ga hier discreet en concreet mee om.
Uitvaart singer-songwriter
Zelfs de meest spraakzame mensen kunnen vaak maar moeilijk de woorden vinden wanneer ze iemand sterkte willen wensen na het verlies van een dierbare. Het overlijden is een emotionele gebeurtenis die maar moeilijk met woorden te beschrijven is. Dat is ook de reden waarom een toespraak houden op een uitvaart zo moeilijk kan zijn. Heeft u er wel eens over nagedacht om een lied te laten schrijven en zingen door een uitvaart zanger?
Maurice Mulderij is een singer-songwriter die een prachtig lied over uw dierbare kan schrijven en zingen op de uitvaart. Wilt u uw dierbare een mooi afscheid bezorgen? Laat Maurice u daarbij van dienst zijn.