Hoe schrijf ik een goede In memoriam?
20 januari 2021 

Hoe schrijf ik een goede In memoriam?

Het is nooit makkelijk om met het verlies van iemand van wie u houdt om te gaan. Iemand waar u om geeft en uw hele leven mee heeft doorgebracht. Door een In memoriam te schrijven zet u uw liefde om in woorden voor de persoon die u bent verloren. Deze In memoriam kunt u mededelen in een krant, in een overlijdenbericht of bijvoorbeeld in een boek.

Het schrijven van een In memoriam klinkt moeilijker dan het werkelijk is. In dit artikel geef ik u een aantal voorbeelden. Hierdoor zult u zien dat u geen schrijver hoeft te zijn om een liefdevolle herinnering over te brengen aan uw dierbaren.

Voorbeelden voor een In memoriam in een krant

De krant is nog steeds een medium dat veel gebruikt wordt om overlijdensberichten in te plaatsen. Tevens wordt er op deze plek regelmatig een In memoriam geplaatst als eerbetoon aan een overledene. Een In memoriam in de krant is een goede plek om behalve herinneringen tevens sentiment te uiten. De volgende teksten zijn mooie voorbeelden van een In memoriam die in de krant geplaatst zouden kunnen worden:

  • Onze vader was een prachtige man die vele levens positief heeft beïnvloed. Het leven zal voor velen een stuk moeilijker zijn zonder hem. Hij was onze rots in de branding. Hij had zoveel liefde voor ons, wij voelden dat dagelijks. Pap, zonder jou wordt het een moeilijke weg, maar we zullen jouw woorden volgen; kijk vooruit en zet door. Rust in vrede.

In dit geval kunt u delen wat het meest opviel aan uw vader. Wat was zijn invloed op uw leven? Leerde hij u iets speciaals?

  • Onze dochter verliet ons zonder dat we afscheid van haar konden nemen. Er zal echter een dag komen dat we elkaar weer zullen ontmoeten aan de hemelpoort. Lieve dochter, je afwezigheid doet enorm pijn en we verlangen ernaar om je weer in onze armen te sluiten. Je bent te vroeg weggegaan en het is verschrikkelijk om je te moeten missen. Tot ziens.

Tijd heelt alle wonden, zegt men. De dood is een gebeurtenis die enorm veel pijn met zich meebrengt. Om de pijn te verzachten kan het helpen om uw gevoelens in woorden uit te drukken.

schrijven goede in memoriam

Een In memoriam voor een overlijdensbericht

Een overlijdensbericht bevat over het algemeen informatie over het overlijden van een persoon en de locatie en tijdstip van de uitvaart. Het is echter ook een goede mogelijkheid uw dierbare te eren met een mooie In memoriam. Omdat het op een rouwkaart komt zijn dit korte teksten die veel betekenis hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Je bent weg van hier, maar we zullen je nooit vergeten. Je leeft niet langer in deze wereld, maar we zullen je altijd dichtbij ons voelen.

De mensen van wie u houdt zullen nooit ver weg zijn, u draagt ze immers met u mee.

  • Het licht, de liefde en het gelach van onze moeder is weg. We zullen haar enorm missen en haar herinnering levend houden.

U kunt een aantal dingen vertellen over hoe u de overledene het best herinnert. De kans is groot dat anderen deze eigenschappen ook zullen onthouden.

  • Een hart van goud, een glimlach die pure vreugde toonde, een vriendelijkheid die niemand of niets oversloeg. Dat was onze broer.

Een In memoriam als deze geeft een mooi kijkje in het leven van de overleden persoon.

Deel emoties en herinneringen

Een mooie In memoriam schrijven kan moeilijk zijn, maar het kan ook helend werken. Denk goed na over wat u wilt zeggen over de dierbare die u verloren bent. Schrijf deze herinneringen in het eerbetoon. Het maakt niet uit waar u het voor gebruikt; voor de rouwkaart, een overlijdensbericht in de krant of als eerbetoon in een boek.

Als u wilt zou ik een lied kunnen schrijven naar aanleiding van deze In memoriam. Ik ben namelijk uitvaart singer-songwriter. Een persoonlijk lied is de uitgelezen mogelijkheid om op een waardige manier afscheid te nemen van uw dierbaren. Dit lied schrijf ik aan de hand van de In memoriam, eventueel met aanvullende informatie van u. Heeft u interesse? Neem dan een kijkje op mijn website naar mijn verschillende diensten. Heeft u vragen of speciale wensen? Neemt u dan gerust contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?