Hoe schrijf ik een levenslied?
10 februari 2021 

Hoe schrijf ik een levenslied?

Het levenslied is een typische Nederlandse benaming voor een lied dat het leven van een bepaald persoon beschrijft. In Nederland is dit type muziek erg populair, het enige land wat ook een dergelijke muziekstijl kent is Frankrijk. Daar wordt het levenslied een Chanson genoemd.

Een ander Nederlands woord voor het levenslied is een smartlap. Het woord smart geeft aan dat het beschrijven van leed een belangrijk thema is in het levenslied. Maar wat is nog meer belangrijk? Hoe kunt u zelf een levenslied schrijven?

Maak een samenvatting van uw leven

Het leven is best complex, maar de ene dag is veel interessanter dan de andere dag. Uw belevenissen op een bepaalde dag kunnen geweldig materiaal zijn om op te schrijven, u moet alleen wel leren hoe u dit deelt. Hoe kunt u uw ervaringen zo samenvatten dat het betekenis krijgt of een boodschap aan anderen geeft?

U kent vast wel iemand in de familie die tijdens een verjaardag urenlang praat zonder werkelijk iets te vertellen. Het leven, prestaties en tegenslagen worden verteld, maar u valt bijna in slaap. Aan de andere kant zijn er mensen die kunnen blijven boeien met hun verhalen. Wat is het geheim? Samenvatten! De kunst van een goed verhaal is precies de juiste details benoemen die belangrijk zijn en die boeien. Een levenslied hoeft niet lang te duren, zo’n 3 tot 4 minuten is voldoende.

Maak daarom een samenvatting van uw leven tot nu toe. Kijk kritisch naar wat de belangrijkste en meest interessante onderwerpen zijn. Schrijf deze op en hou in uw achterhoofd dat smart belangrijk is. Niet alleen de vrolijke aspecten in uw leven waren belangrijk, het zijn juist de moeilijke momenten die ons iets leren.

Wat gaat er om in uw hart?

Het leven is constant aan verandering onderhevig, dus ook u en alle mensen om u heen. Dat betekent dat u volgend jaar waarschijnlijk niet hetzelfde over het leven zal denken als nu. Uw creativiteit is daarom oneindig. Laat uw gevoelens van de dag uit u vloeien als woorden. Wat u nu meemaakt in uw leven, daar zult u altijd gepassioneerd over zijn. Schrijf uw gevoelens daarom op, het maakt niet uit in welke woorden en of het grammaticaal correct is.

Het verlies van een dierbare is een moment in ons leven waarbij enorm veel gevoelens loskomen. Probeer deze gevoelens te beschrijven. Dit levert niet alleen zeer waardevol materiaal op voor een levenslied, het is ook heel goed voor de emotionele verwerking van het verlies.

levenslied

Zoek een bestaande melodie

Heeft u uw hart gelucht of heeft u een mooie samenvatting gemaakt van uw leven? Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar een geschikte melodie. De meesten van ons zijn immers geen muzikant. Gelukkig is er een overvloed aan muziek gemaakt in Nederland op gebied van het levenslied. De meest bekende zangers van het levenslied zijn André Hazes, Koos Alberts en Frans Bauer. Als u voor uzelf een levenslied wilt schrijven, dan mag u best een melodie gebruiken van een bekende zanger. Zolang u het maar niet verder naar buiten brengt.

Daarna gaat u zitten en uw eigen woorden en gevoelens invullen voor de bestaande tekst. Wees niet te kritisch, het gaat om uw gevoel, verdriet of vreugde.

Een echt lied laten schrijven

Bent u enthousiast geraakt door het schrijven van uw eigen levenslied? Of wil het nog niet erg lukken? Een mooi lied schrijven is ook best lastig. Een levenslied is een prachtige manier om iemand, of meerdere mensen, mee te eren. Daarom heb ik me gespecialiseerd in het schrijven van liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden. U kunt mij een uitvaartsinger-songwriter noemen.

Het lied schrijf ik aan de hand van informatie van u, hierna ga ik aan het werk om een zo mooi mogelijk lied te schrijven voor u. Het lied speel en zing ik live tijdens de uitvaart. Ik heb voorliefde voor het schrijven van breekbare en melancholische liedjes, dus het levenslied zit er wel een beetje in. Wilt u weten wat voor liedjes ik schrijf? Luister dan eens naar mij op Spotify!

Heeft u interesse in een persoonlijk lied of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.

uitvaart singersongwriter

Misschien interessant?