Rouwen betekent het verwerken van emoties die los komen bij elke soort van verlies. U kunt dan denken aan het overlijden van een dierbare, maar ook het verlies van ander zaken zoals een relatie, baan, hoop op een kind of gezondheid kan zorgen voor gevoelens van rouw. Dit artikel richt zich op de rouwverwerking na de dood van een dierbare.
Er komt veel kijken bij rouwen, het is een proces dat voor iedereen verschillend is. Bovendien kan het zeer veeleisend zijn voor lichaam en geest. De rouwverwerking is geen lineair proces, een goede dag kan zich opvolgen door een slechte dag. Daarnaast gaat ieder rouwend persoon door bepaalde fases.
De verschillende fases van rouw
Over rouwverwerking is veel geschreven binnen de professionele hulpverlening. Rouwdeskundige William Worden deelt de rouwverwerking in binnen een vier fases. Deze fases zijn als volgt ingedeeld:
De werkelijkheid realiseren
De eerste fase kan een hele zware periode zijn die veel tijd kost. De rouwende moet namelijk in de eerste fase realiseren dat zijn of haar dierbare er niet meer is en ook niet meer zal terugkomen. Een rouwende komt als het ware onder ogen met de werkelijkheid.
Belangrijke gebeurtenissen die kunnen helpen bij de realisatie in deze fase zijn bijvoorbeeld het aanwezig zijn tijdens het sterven en afscheid nemen van hun dierbare.
De pijn erkennen dat veroorzaakt wordt door verlies
In de tweede fase is het belangrijk om de pijn die u kan ervaren door verlies te erkennen. Besef dat deze pijn er is, dat het logisch is en dat het tijd nodig heeft om deze pijn te verzachten. Er is geen weg om de pijn heen. Stopt u de pijn wel weg, dan zal het op een ander moment in uw leven terugkomen.
Pijn en verdriet horen bij het rouwproces. Juist door deze te erkennen en ter sprake te brengen kunt u het rouwproces bespoedigen. U kunt uw gevoelens bijvoorbeeld delen met familie, vrienden of andere mensen waar u zich goed bij voelt. Het delen van uw emoties is een krachtig middel.
Verder gaan zonder de overledene
U had een leven met de overledene. Misschien was u al heel lang samen, of had u nog bepaalde plannen voor de toekomst. Het overlijden verandert alles. Uw toekomstbeeld wordt ineens geheel anders. In deze fase moet u zich als rouwende aanpassen aan uw nieuwe situatie. Hoe gaat u verder, ondanks het verlies en gemis? Het is belangrijk om geduld te hebben om aan te passen, misschien moet u zelfs wel nieuwe dingen leren die uw dierbare altijd regelde.
Het leven weer waarderen
In de vierde fase van rouwen zal een persoon opnieuw leren houden van het leven. Het verlies van de dierbare krijgt een plek van herinnering. U pakt de draad van het leven weer op en vindt langzaam de energie weer terug om te genieten van de dagelijkse dingen van het leven en de personen om u heen.
Deze fases hebben geen vaste volgorde. Iemand kan bijvoorbeeld al in fase vier zitten zonder dat hij of zij fase twee volledig heeft verwerkt.
Rouwverwerking door een mooi afscheid
Zoals u heeft gelezen komt er heel veel kijken bij rouwverwerking. U las dat in fase één het heel belangrijk is om tot realisatie te komen dat uw dierbare zal overlijden of overleden is. Op een goede manier afscheid nemen is daarom heel belangrijk in deze fase. Dit kan u helpen om deze hele zware rouwfase goed door te komen.
Bij een mooi afscheid kunt u bijvoorbeeld denken aan een persoonlijk lied. Dit lied kunt u door mij laten schrijven, bij de uitvaart zal ik het lied dan live laten horen. Van beroep ben ik singer-songwriter en theatermaker. Daarnaast schrijf ik liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen en nabestaanden. Aan de hand van uw informatie schrijf ik een lied geheel voor u persoonlijk. U kunt kiezen voor één van mijn bestaande melodieën, maar ik kan ook een geheel nieuwe melodie voor u schrijven. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.