Wat is een afscheidsverhaal bij overlijden?
Bij het overlijden van een dierbare komen veel emoties kijken. Het hoeft dan niet eens te gaan om het verlies van een familielid of vriend. Ook wanneer een bekende van u overlijdt kan dit een flinke impact op u hebben. Daar komen een hoop emoties bij kijken en het heeft tijd nodig om dit te verwerken. Het is daarom niet voor niets dat we een periode van rouw nodig hebben. Een periode waarin we verlies kunnen verwerken, het gemis een plaats kunnen geven en gevoelens een plek. Wat daarbij heel goed kan helpen is schrijven; door woorden op papier te zetten kunt u vaak beter met uw gevoelens omgaan. Het schrijven van een afscheidsverhaal kan u daarom heel goed helpen bij het rouwproces.
Wat is een afscheidsverhaal?
De betekenis van een afscheidsverhaal zit in de naam van het woord; een verhaal dat u kunt schrijven als afscheid van een overleden dierbare. Zo’n verhaal zou u voor uzelf kunnen schrijven als een soort rouwverwerking en laatste woorden naar de overledene. U zou het verhaal ook kunnen voordragen tijdens de begrafenis of uitvaart, maar dat is geen vereiste. Er bestaan verder geen regels voor afscheidsverhalen. U kunt er een gedicht van maken, een brief aan de overledene of u kunt beschrijven hoe u de laatste periode met de overledene heeft meegemaakt. Het maakt niet uit hoe lang het verhaal is; bij een afscheidsverhaal gaat het erom dat u uw emoties en gevoel op papier zet.
Meerdere uitvaart- en begrafenisondernemingen bieden de mogelijkheid aan om een afscheidsverhaal op hun website te schrijven. Daar kunt u voor kiezen, maar u doet het vooral voor uzelf. U schrijft om goed om te kunnen gaan met het verlies en de rouwverwerking te bespoedigen.
Wat is het verschil tussen een afscheidsverhaal en een uitvaartspeech
Een goede uitvaartspeech schrijven is vaak heel lastig, vooral omdat het enorm moeilijk kan zijn om de juiste woorden te vinden; woorden die alle emoties beschrijven die u als nabestaande voelt. Daarnaast is een goede speech vooral gericht op de overledene, uw relatie met hem/haar en de relatie met de mensen in de zaal. Het verhaal in de speech moet duidelijk zijn en goed overkomen op de toehoorders.
Een afscheidsverhaal hoeft geen speech te worden. Dat mag natuurlijk wel, maar dat is niet de reden waarom het geschreven wordt. Misschien wilt u wel uw gevoelens onder woorden brengen en iets zeggen tegen de overledene, maar niet aan anderen tijdens een speech. Daar bent u natuurlijk geheel vrij in. Het kan ook dat de overledene een bekende van u was, maar de rest van de directe nabestaanden kennen u niet. Het is logisch dat u het dan moeilijk of ongepast vindt om een toespraak te houden. Voor al deze gevallen en nog meer, is een afscheidsverhaal zeer geschikt.
Hoe schrijf ik een afscheidsverhaal?
Er bestaan geen vaste regels voor een afscheidsverhaal, laat u daarom leiden door uw gevoelens. Er bestaan sites van uitvaartondernemingen die de mogelijkheid bieden voor een afscheidsbrief, maar u kunt natuurlijk ook een dagboek gebruiken, of briefpapier.
Het best kunt u een rustige plek en een rustig moment zoeken om uw emoties en gevoelens op papier te zetten. Het maakt niet uit hoe het verhaal eruit komt te zien of wat u schrijft. U schrijft het immers voor uzelf. Heeft u moeite om iets te verwoorden? Probeer dan te beschrijven hoe u de laatste dagen of weken met de overledene heeft meegemaakt.
Een afscheidsverhaal in een lied
Heeft u moeite met het schrijven van een afscheidsverhaal of speech? Laat mij u dan helpen! Ik ben Maurice Mulderij, singer-songwriter en theatermaker. Samen met u kan ik een gevoelig en persoonlijk lied schrijven en deze uitvoeren op de uitvaart of begrafenis. Op basis van uw informatie of in memoriam schrijf ik een tekst. U kunt kiezen voor een bestaande melodie, maar ik kan er ook een geheel nieuwe melodie voor schrijven die u mooi vindt.
Dit zijn slechts enkele mogelijkheden die ik u biedt. Kijk eens rustig verder rond op mijn site. Heeft u vragen of speciale wensen? Neem dan gerust contact met mij op.