Bij het houden van een toespraak heeft iemand over het algemeen twee doelen; het achterlaten van een goede indruk en zorgen dat de aanwezigen een aantal belangrijke punten onthouden. Het houden van een toespraak voor een uitvaart heeft iets andere doelen. Het gaat immers niet om u, maar om de overledene. Toch zijn er een aantal standaard strategieën die u kunnen helpen om een goede toespraak te houden op een uitvaart.
Zorg voor een kernboodschap
Bij een uitvaarttoespraak is het dus niet de bedoeling dat u zichzelf profileert. Het belangrijkste is dat u op een waardige manier de overledene eert en dat u een boodschap overbrengt. Zorg ervoor dat deze boodschap duidelijk naar voren komt in uw toespraak. Lees uw geschreven toespraak nog eens door en controleer of deze kernboodschap de gehele lading van uw toespraak dekt.
Zorg dat uw toespraak structuur heeft
De aanwezigen in de zaal verwachten een begin, een route en een eind aan uw toespraak. Er moet dus structuur en eenvoud in de toespraak zitten. Het zorgt ervoor dat toehoorders hun aandacht erbij kunnen houden.
Maak de inleiding niet te lang
Wanneer u een toespraak houdt op een uitvaart, dan is het verstandig om altijd te beginnen met een inleiding. Familie van de overledene zou kunnen beginnen met een dankwoord. Bent u geen familie, dan kunt u het best beginnen met een introductie van uzelf. Maak de inleiding echter niet te lang. Doe dit duidelijk en kort en ga daarna direct door naar de rest van uw verhaal.
Kies de toon die bij de gelegenheid past
Voor een begrafenistoespraak is de juiste toon heel belangrijk. Bedenk goed wie er onder de aanwezigen zijn en wat u wel of niet kunt zeggen. Humor mag natuurlijk, maar zorg dat het gepast is en dat het niet zorgt voor pijnlijke momenten. Probeer een mengeling te zoeken van verdriet, herinnering en hoop.
Durf uzelf te zijn
Bij de toespraak op een uitvaart gaat het niet om uzelf, maar de aanwezigen willen zich wel vereenzelvigen met u. Velen zullen dezelfde emoties en gevoelens hebben. Verdriet is er om te delen, laat daarom uw emoties toe en wees uzelf.
Herhaling zorgt voor herkenning
Door bepaalde punten zoals woorden, zinnen of thema’s te herhalen, zorgt u voor herkenning bij de aanwezigen. Muzikanten maken ook gebruik van deze methode voor herkenning.
Leg verband tussen zinnen
U kunt de aandacht van de aanwezigen trekken door de aanwezigen een retorische vraag te stellen en daarna een pauze te laten vallen. Voorbeelden van deze vragen zijn: Wat betekent dit? Wat zegt dit over hem/haar? Waarom noem ik dit?
Maak gebruik van middelen
Een toespraak voor een uitvaart hoeft niet alleen iemand te zijn die iets voorleest. U zou ook foto’s kunnen laten zien terwijl u de toespraak houdt. Dit brengt een extra dimensie aan uw toespraak en zorgt ervoor dat de aanwezigen aandachtig blijven.
Eindig krachtig
Het laatste deel van uw toespraak zal de aanwezigen het best bijblijven. Zorg er daarom voor dat uw kernboodschap aan het eind zit of dat u een samenvatting geeft van deze boodschap.
Een korte toespraak voldoet
Een toespraak voor een uitvaart hoeft niet lang te zijn, een minuut of 5 voldoet. Als u langer dan dat spreekt dan zullen de aanwezigen hun aandacht verliezen. Bovendien zijn er op een uitvaart over het algemeen nog meer sprekers.
Een lied als toespraak
Wilt u een toespraak op een uitvaart houden, maar weet u niet zo goed hoe? Spreekt u liever niet in het openbaar? Misschien kan ik u helpen! Wat dacht u er namelijk van om samen met mij een lied te schrijven voor uw dierbare? Aan de hand van uw informatie schrijf ik het lied en zing deze tijdens de uitvaartceremonie. Misschien weet u precies wat u wilde zeggen, maar durfde u het gewoon niet. Deze tekst kan ik verwerken in het lied. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op.