Hoe zorg ik dat ik niet stotter tijdens een uitvaartspeech?
05 februari 2021 

Hoe zorg ik dat ik niet stotter tijdens een uitvaartspeech?

Als u last heeft van stotteren dan weet u er alles van hoe vervelend dit kan zijn. De een heeft er meer last van dan de ander. Bovendien kunnen sommige mensen er beter mee omgaan dan anderen. Voor velen geldt echter dat het een gevecht kan zijn om een tekst goed uit uw mond te krijgen. Vaak is het zo dat u meer gaat stotteren als u er banger voor bent dat het gaat gebeuren. Denkt u dan bijvoorbeeld aan het houden van een uitvaartspeech.

Wilt u binnenkort heel graag goed spreken zonder stotteren op een uitvaart? Misschien kunnen de volgende tips u helpen.

De volgende tips kunnen u helpen bij het stotteren:

Ga voor een spiegel staan en oefen uw speech alsof u tegen de aanwezigen praat. Hoe vaker u de speech oefent des te natuurlijker het zal gaan en hoe minder u zult stotteren. Praten tegen uzelf in een spiegel is natuurlijk iets anders dan een zaal vol aanwezigen. Maar houdt in uw achterhoofd hoe goed de speech ging voor de spiegel.

Dit zal in het begin heel lastig zijn, want een tekst opschrijven is heel iets anders dan hardop voorlezen. Door de toespraak regelmatig hardop voor te lezen weet u precies hoe u moet ademen tijdens het praten. Dat is waar de meeste stotteraars moeite mee hebben; goed ademen tijdens praten of lezen.

Stotteraars hebben vaak moeite met het uitspreken van bepaalde woorden. Door deze te visualiseren in uw hoofd haalt u de aandacht bij het spreken weg. U kunt er ook voor kiezen om deze woorden te vermijden. Gebruik een synoniem van het woord dat u wel goed kunt uitspreken.

Neem uw tijd voor de toespraak en spreek rustig. U hoeft niet bang te zijn om even pauze te nemen om goed te ademen of een woord te visualiseren. Maak het voor uzelf zo aangenaam mogelijk.

stotteren voorkomen

Een uitvaart is natuurlijk een trieste gebeurtenis, maar probeer om niet teveel daarin mee te gaan. Angst of pessimisme zorgt er juist voor dat het stotteren aangewakkerd zal worden. U kunt uzelf inbeelden dat u een mooie toespraak zult houden. Dit helpt om de zenuwen de baas te blijven.

Stotteren wordt veroorzaakt door verkeerd te ademen tijdens het praten. Haal daarom een paar keer diep adem voordat u iets zegt. Het ademhalen heeft bovendien een ontspannende werking. Als u dit ongemakkelijk vindt om te doen voor een zaal met aanwezigen, dan kunt u ademhalen via de neus. Dat valt veel minder op.

Als u toch gaat stotteren, stop dan even en haal rustig adem. Probeer hierna opnieuw om verder te gaan met spreken.

Tijdens een toespraak is het gebruikelijk om de aanwezigen soms aan te kijken. Dit zorgt echter voor meer spanning bij u, waardoor u kunt gaan stotteren. Focus uw zicht daarom op een bepaald punt in de zaal en kijk over de mensen heen.

Zou u heel graag op een mooie manier afscheid willen nemen van een dierbare, maar bent u te bang om te gaan stotteren tijdens de toespraak? Laat mij u dan helpen! Mijn naam is Maurice Mulderij, ik ben uitvaart singer-songwriter. Misschien heeft u wel een prachtige toespraak geschreven die u niet voor durft te dragen? Dan gebruik ik die gewoon als informatie om de tekst voor het lied te schrijven.

Tijdens de uitvaart zal ik het lied voordragen voor uw dierbare, maar natuurlijk ook voor en namens u. Bent u nieuwsgierig wat voor liedjes ik schrijf? Luister dan eens naar mij op Spotify! Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.

uitvaart singersongwriter