Wat zijn rituelen bij overlijden?
Hoe u zich zou moeten gedragen als iemand overlijdt; daar zijn geen regels of richtlijnen voor. Hoe u rouw verwerkt, omgaat met verlies en alles wat daarbij komt, daar bent u gelukkig geheel vrij in. Ieder mens gaat hier anders mee om. Toch bestaan er bepaalde rituelen bij het overlijden van naasten. Deze zijn aan veranderingen onderhevig en verschillen ook per geloof, land en cultuur. Rituelen hebben vooral een functie voor de nabestaanden van de overleden persoon, het kan mensen helpen bij de rouwverwerking. In dit artikel kunt u lezen over rituelen in verschillende religies in geval van overlijden.
Overlijden in het christendom
In het christendom gelooft men dat een ziel verder leeft na de dood. Dit is een belangrijk gegeven dat kracht geeft, niet alleen in het leven zelf, maar ook voor de verwerking van verlies van naasten. In het christendom is het gebruikelijk om een wake te houden aan de vooravond van de begrafenis. Familie, vrienden en bekenden komen dan afscheid nemen. De begrafenisdienst wordt vaak gehouden in een kerk of in een uitvaartcentrum, met begeleiding van een geestelijke.
Herdenkingsdiensten zijn tevens gebruikelijke rituelen binnen het christendom, bijvoorbeeld op de sterfdag of op feestdagen zoals met kerst. Het gaat erom om samen met familie of bekenden te rouwen en te herdenken, zodat rouw langzaam overgaat in fijne herinneringen.
Overlijden in het boeddhisme
In het Boeddhisme is het een gebruikelijk ritueel om een overleden persoon te cremeren. Hierna krijgt de ziel van de overledene drie dagen de tijd om weg te gaan. Boeddhisten geloven in reïncarnatie. Daarom is het voor boeddhisten belangrijk om zonder zonden te leven, zodat hun ziel de stap naar een volgend leven goed kan maken en ooit het nirwana kan bereiken.
Het overlijden wordt herdacht met enkele rituelen op bepaalde dagen na het overlijden. Zo noemt men de 100ste dag bijvoorbeeld de stop-met-huilen-dag. Een ritueel aan het einde van de rouwperiode, waarmee een einde wordt aangegeven van het grootste verdriet.
Overlijden in de Islam
Een belangrijk ritueel in de Islam is het wassen van het lichaam van de overledene. De overleden persoon wordt in doeken gewikkeld, met de handen in gebedshouding. Daarna wordt de overledene volgens het gebruik van moslims gecremeerd. Hierna wordt een rouwperiode gehouden van drie dagen. Het condoleren van de nabestaanden is na deze dagen niet gebruikelijk.
Deze drie dagen rouw kan voor onbekenden van de Islam kort lijken. De gedachte erachter is dat Allah de overledene tot zich geroepen heeft, dat is niet iets om over te blijven rouwen. De vrouw van de overledene mag langer rouwen. Voor het overlijden komen familieleden, vrienden en bekenden afscheid nemen van de stervende, daarbij wordt vergiffenis gevraagd en gegeven. Dit is een belangrijk ritueel binnen de Islam.
Overlijden in het Jodendom
In het Jodendom wordt de overledene binnen 24 uur begraven. Na de begrafenis start zeven dagen van rouw. Dit wordt door nabestaanden samen gedaan. Men eet geen vlees, drinkt geen wijn en de spiegels in huis worden bedekt. Vrienden en bekenden van de nabestaanden komen langs voor troost en steun. Er wordt niet verwacht van de rouwenden dat ze opstaan om te begroeten, dat ze iets klaarmaken of überhaupt iets zeggen. Na deze 7 dagen zullen de ouders nog een jaar rouwen, anderen van de familie rouwen dertig dagen.
Laat een uitvaartlied schrijven
Zoals u hebt kunnen lezen is de rouwverwerking een enorm belangrijk ritueel in de verschillende religies. Ook wanneer u niet gelovig bent is het heel belangrijk om rouw serieus te nemen. Het is iets waar u zich gerust aan over mag geven, neem er de tijd voor en rouw samen als u daar steun aan heeft.
Wat heel belangrijk is voor de rouwverwerking is om op een waardige manier afscheid te nemen. Veel mensen doen dit door het houden van een toespraak, maar u zou er ook voor kunnen kiezen om een lied te laten schrijven en zingen door een uitvaart singer-songwriter. Deze schrijft voor u een persoonlijk, breekbaar en melancholisch lied en speelt het live tijdens de uitvaartceremonie. Een mooi en gevoelig afscheid dat u veel troost kan bieden.