Sommige mensen houden een dagboek bij, een mooie manier om herinneringen te bewaren. Er kan een moment zijn in uw leven dat u ook de behoefte heeft om mooie herinneringen op te schrijven. Voor uzelf, uw familie of uw kinderen. Het kan zijn dat u zelf ouder wordt, of dat een dierbare van u ongeneeslijk ziek is. Hoe begint met het opschrijven van deze herinneringen? Hoe brengt u structuur aan in alle verhalen? Maak gebruik van de volgende tips en u heeft prachtige herinneringen die altijd levend zullen blijven voor u, uw kinderen en kleinkinderen.
Haal uw herinneringen op
Om herinneringen op te kunnen schrijven, moeten ze natuurlijk eerst opgehaald worden. Bepaalde herinneringen blijven u bij alsof ze gisteren gebeurd zijn, maar andere zitten verder in het geheugen verborgen. Deze hebben een zetje nodig om terug in het geheugen te komen. Wat u hierbij kan helpen is het doorkijken van oude fotoalbums. Een foto kan u vaak terugbrengen naar de tijd, het maakt de herinnering los. Niet alleen deze herinnering, anderen zullen snel volgen. Wat tevens goed werkt om terug te gaan naar een bepaalde tijd is muziek. Zet een cd of Spotify- lijst op uit een bepaalde tijd en het zal uw herinneringen naar boven brengen.
Houdt er echter rekening mee dat niet alleen goede herinneringen naar boven komen. Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit mooie momenten. U kunt deze negatieve emoties verwerken door ze op te schrijven of ze te bespreken met uw partner of kinderen. Vaak werkt zoiets erg therapeutisch.
Maak gebruik van aparte hoofdstukken
Een verhaal vol herinneringen kunt u chronologisch opzetten. Dat is waarschijnlijk de makkelijkste manier, omdat u simpelweg van uw jeugd naar nu toe werkt. Maar u zou uw verhaal met herinneringen ook op kunnen schrijven in aparte hoofdstukken. Denk dan bijvoorbeeld aan een hoofdstuk over uw schooltijd, een hoofdstuk over de familie waarin u opgegroeid bent en een hoofdstuk over de opvoeding van uw kinderen. Voeg al deze herinneringen samen tot uw levensverhaal.
Schrijf aan één stuk door
Het begin is het moeilijkst, dat geldt voor bijna alles, dus ook voor schrijven. Een leeg vel papier werkt niet bepaald motiverend. Daarom is het belangrijk om gewoon te beginnen. Zet die eerste woorden op papier. Het maakt niet uit wat u schrijft, als u eenmaal in die flow komt dan gaat het op gegeven moment vanzelf. Om niet uit die flow te geraken is het van belang om gewoon door te blijven schrijven. Stop niet om terug te lezen of dingen te verbeteren, ga gewoon door tot u eigenlijk alles heeft verteld. Daarna kunt u verbeteringen aanbrengen zoals jaartallen, namen of grammatica.
Schrijf in uw spreektaal
Mooie herinneringen schrijft u op voor uzelf, uw familie, kinderen en kleinkinderen. Voor hen is het erg fijn om deze herinneringen terug te kunnen lezen. Ze lezen niet alleen de gebeurtenissen, maar horen ook uw persoonlijkheid terug in uw woorden. U kunt daarom het best schrijven in de ik-vorm. Schrijf uw herinneringen zo op alsof u ze vertelt terwijl u op de bank zit. Maak geen gebruik van woorden die u nooit gebruikt, blijf vooral uzelf in alles wat u opschrijft. Het zijn uw persoonlijke herinneringen.
Laat een lied schrijven van uw herinneringen
Misschien helpen de bovenstaande tips u om prachtige herinneringen naar boven te brengen en op te schrijven. Herinneringen kunnen heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld om iemand in gedachten te houden wanneer deze overleden is, of voor verwerking van verlies. Het leven is samen zoveel mogelijk mooie herinneringen creëren.
Ik ben Maurice Mulderij, ik schrijf liedjes voor ongeneeslijk zieke mensen, maar ook voor nabestaanden. Uw mooie herinneringen zijn vaak heel geschikt om te verwerken in een lied. Ik houdt van melancholische en breekbare liedjes. Zo’n lied kan een prachtig persoonlijk afscheid zijn van uw dierbaren. Ik kan niet alleen het lied van u schrijven, ik laat het tevens live horen tijdens de uitvaartdienst. Op mijn site kunt u de verschillende pakketten doornemen die ik bied. Heeft u interesse, of wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op!