Tips en aandachtspunten voor een goede uitvaartspeech
Heeft u angst om in het openbaar te spreken? Krijgt u er alleen al klamme handen van als u eraan denkt? In dit artikel bied ik u 7 technieken die u kunnen helpen om uw zenuwen in bedwang te houden en een goede uitvaartspeech te houden.
Eén van de belangrijkste eigenschappen van een goede speech is dat deze kort maar krachtig is. Denkt u maar eens aan ‘I have a dream’ van Dr. Martin Luther King. Een korte, maar legendarische speech. De lengte van een speech is echter slechts één van de factoren waarmee u rekening moet houden. Hier volgen enkele andere tips voor het houden van een goede uitvaartspeech.
Houd geen speech, maar een optreden
De woorden die u spreekt zijn natuurlijk belangrijk bij een speech, maar de manier van optreden telt evenveel. Uw lichaamstaal, uw gebaren, de spanning die u opbouwt, uw vastberadenheid. Denkt u maar eens aan een one-man-show. Zo’n artiest werkt er enorm hard aan om zijn tekst zo goed mogelijk over te brengen aan zijn publiek. Nu hoeft u van een uitvaartspeech geen spektakel te maken, maar besef dat woorden slechts woorden zijn tot u ze uitbeeldt.
Maak oogcontact
De grootste leiders in de historie waren meesters in oogcontact. De aanwezigen in de zaal zijn allen uw toehoorders. Oogcontact is erg belangrijk om echt contact te krijgen met iedereen, mensen zullen zich er meer persoonlijk betrokken door voelen.
Verberg uzelf niet achter de lessenaar
U kunt de lessenaar zien als een meubelstuk om uw speech te dragen en om uw knikkende knieën en trillende handen te verbergen. Het vorm een barrière tussen u en de aanwezigen in de zaal. Om goed contact te krijgen met de mensen in de zaal mag u best achter deze lessenaar weglopen. Beweging zorgt voor minder spanning; bij u en bij mensen in de zaal.
Let op uw houding
Probeer niet slungelig over te komen, bijvoorbeeld voorovergebogen tegen de lessenaar. Ten eerste zwakt het uw speech af en de aanwezigen zullen u zien als ongeïnteresseerd of een gebrek aan vertrouwen. Sta rechtop en houdt uw borst vooruit, schouders naar achter.
Vertel verhalen die boeien
De beelden die de aanwezigen in hun hoofd krijgen zorgen voor de kracht van uw verhaal. Overlaadt de aanwezigen niet met informatie, maar zorg dat ze actief meegetrokken worden in uw verhaal. Dat kunt u doen door korte, maar relevante anekdotes te vertellen over de overledene. Deze versterken uw speech enorm.
Varieer uw spraak
Door uw spraak opzettelijk te variëren wordt voorkomen dat het publiek langzaam in slaap valt. Dit kunt u doen door uw volume van praten aan te passen, maar ook de snelheid en toon. Wat snelheid betreft is langzaam altijd beter dan snel.
Bent u van nature een snelle prater? Pauzeer dan even tijdens uw speech. U kunt stiltes laten vallen, maar u kunt ook een retorische vraag stellen zoals: Waarom benoem ik dit? Of: Denkt u daar maar eens over na. Gun de aanwezigen ook even de tijd om na te denken.
Weet waarover u spreekt
Belangrijk voor de aanwezigen in de zaal is dat de spreker weet waarover hij of zij spreekt. Men voelt onmiddellijk of iets recht uit het hart komt of niet. Daarom is het ook belangrijk dat wanneer u een speech gaat schrijven dat u dit doet in uw eigen spreektaal. Leg daarbij in woorden vast hoe u zich voelt en wat uw emoties zijn. Daarmee krijgt u connectie met de toehoorders.
Een speech omzetten naar een lied
Ik hoop dat deze tips u helpen om een goede speech te houden tijdens een uitvaart. Behalve een goede toespraak is er nog een andere manier waarop u uw dierbare kunt eren. U kunt namelijk ook een lied door mij laten schrijven voor de overledene. Ik schrijf dit lied aan de hand van uw informatie, we kunnen daarvoor bijvoorbeeld de speech gebruiken die u geschreven heeft.
Tijdens de uitvaart zal ik dit lied live zingen, ik begeleid mezelf daarbij op piano. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Op mijn website staan al mijn diensten vermeld. Komt u er niet uit of heeft u speciale wensen? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen.