Welke regels zijn er voor het uitstrooien van as?
Wanneer iemand is overleden dan wordt deze begraven of gecremeerd. Als u of de overleden voor een crematie heeft gekozen, dan krijgt u nog een keus: Wat wilt u met de as doen? U zou de as in een urn kunnen doen en thuis een mooie plek geven. Dat is slechts één voorbeeld; er zijn bijvoorbeeld ook mensen die as laten verwerken in een ketting of ander sieraad. U zou de as ook kunnen uitstrooien. Voor het uitstrooien bestaan echter bepaalde regels. In dit artikel kunt u lezen welke regels er zijn voor het uitstrooien van as.
Wettelijke bedenktijd
Veel mensen denken dat de as van de overledene direct na de crematie wordt meegegeven. Dit is echter niet het geval. De Wet op de Lijkbezorging bepaald dat de as eerst vier weken bewaard moet blijven. Dit wordt gedaan in een afgesloten ruimte van het crematorium. In deze tijd kunt u als nabestaande nadenken over wat u met de as wilt doen. De wensen van de overledene zijn natuurlijk als eerste belangrijk. Had de overledene geen specifieke wensen, dan mogen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen. Er is altijd één hoofdopdrachtgever voor een begrafenis of een crematie. Na vier weken zal de as worden meegegeven aan deze opdrachtgever. Samen met andere nabestaanden kunt u in overleg bepalen wat er met de as wordt gedaan.
Waar mag as uitgestrooid worden?
De regels voor het uitstrooien van as worden bepaald door de gemeente. In principe kunt u overal as uitstrooien, als u daar toestemming heeft van de gemeente. U kunt as strooien in het bos, op zee of op een daarvoor speciaal ingerichte plek. Zolang u maar de gemeente om toestemming vraagt. Wilt u de as laten uitstrooien in een natuurgebied of op een stuk privé grond? Dan moet u toestemming vragen aan de eigenaar van de grond.
U mag de as tevens uitstrooien of begraven in uw eigen tuin. Als u de urn gaat begraven dan moet deze in zijn geheel begraven worden. Daarnaast moet de as in een speciale hoes in de urn gedaan worden. Op deze hoes staan de naam en het crematoriumnummer vermeld, indien de urn door latere bewoners wordt gevonden.
Waar mag as niet uitgestrooid worden?
Er zijn een aantal plekken waar u geen as mag uitstrooien zoals:
- Op de verharde weg;
- Op landen waar akkerbouw of veeteelt plaatsvindt;
- In of rond een speeltuin;
- Grondwaterwingebieden.
Strooit u hier toch as uit, dan riskeert u een boete.
Naar het buitenland om as uit te strooien
Het uitstrooien van as mag dus bijna overal, mits u toestemming heeft van de eigenaar van het land zoals gemeente, Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Sommige mensen zouden echter liever de as willen uitstrooien in het buitenland. Het kan natuurlijk zijn dat u vaak in het buitenland kwam, of dat u oorspronkelijk niet uit Nederland kwam. Vraag in zo’n geval bij de ambassade van het land wat de regels omtrent verstrooiing van as zijn.
Vliegt u naar het betreffende land? Vraag dan bij de vliegmaatschappij wat de regels zijn voor het vervoer van de urn.
Laat de as uitstrooien met een ballon
Wist u dat u ook de as kunt laten verstrooien door een heliumballon? De as wordt in ballonen meegedragen, deze zullen knappen door de luchtdruk op ongeveer 20 kilometer hoogte waarna de as zal verstrooien. In principe mag dit overal worden gedaan, mits de eigenaar van de grond en de luchtvaartautoriteiten toestemming hebben gegeven. Er bestaan specialistische bedrijven die deze verstrooiing voor u kunnen verzorgen.
Een lied voor uw dierbare
In dit artikel heeft u meerdere mooie manieren kunnen lezen waarop u de as kunt laten verstrooien. Het verstrooien van as is een manier waarop u op waardige manier afscheid kunt nemen van uw dierbare.
Heeft u al nagedacht over wat voor muziek u op de crematie of uitvaart wilt? Veel mensen kiezen voor muziek van een cd. Ik kan echter een persoonlijk lied voor u schrijven en live tijdens de uitvaartceremonie spelen. Kijkt u eens rustig rond op mijn site, ik bied namelijk verschillende mogelijkheden aan.